Нови Џонсонов пораз у парламенту, тражи други пут ка ванредним изборима

Британски парламент одбио је предлог премијера Бориса Џонсона да се тренутна политичка парализа у Уједињеном Краљевству оконча ванредним изборима 12. децембра. Џонсон за уторак најављује гласање о новом предлогу закона за који је потребна проста већина, а који позива на изборе пре Божића.

Само неколико сати пошто се 27 чланица ЕУ сагласило да за три месеца продужи рок за излазак Британије из Уније, Џонсонов предлог да се ванредни избори одрже 12. децембра добио је подршку 299 посланика британског парламента од 424, колико је било потребно за двотрећинску већину.

Лабуристи су апстинирали, демократски унионисти из Северне Ирске га нису подржали, као ни посланици из Шкотске националне партије. 

"Премијеру се не може веровати. Стално нешто обећава, па се то изјалови. Рекао је да никада неће тражити продужење, већ да ће радије умрети. То је још једно неиспуњено обећање", истакао је у парламентарној дебати лидер лабуриста Џереми Корбин.

Резигниран, премијер је парламентарцима поручио да имају избор – или да гласају за Споразум о повлачењу и ванредне изборе, или да се поново организује гласање о Брегзиту, премда су Британци на референдуму пре три године, јасно показали да желе раскид с Унијом.  

"Оваj парламент више не сме да користи државу као таоца. Време је да се Брегзит оконча, и то до 12. децембра. Уместо тога, парламент наставља да у недоглед продужава рокове. Парламент је постао дисфункционалан", поручио је Џонсон.

Џонсону као могућност остаје да прогура посебан закон који би му омогућио да за распуштање парламента буде довољна проста већина посланика, што је и најавио да ће учинити у уторак.

Како би до тога дошао, британском премијеру треба подршка опозиционих странака – Шкотске националне партије и либералних демократа који су били за то да се избори одрже 9. децембра.

Рок за Брегзит померен је трећи пут, свега три дана пре него што је требало да буде спроведен. У Бриселу кажу да је флексибилан, односно, да је излазак могућ и пре 31. јануара уколико парламентарци ратификују споразум. Џонсон је упутио писмо председнику Европског савета Доналду Туску, у коме га обавештава да нема избора него да се формално сложи с продужењем рока, премда је оно, како каже, наметнуто.  

Ројтерс указује да после скоро четири године мучне распаве о Брегзиту, Уједињено Краљевство, које је раније сматрано једним од најстабилнијих демократија у ЕУ, остаје подељено кад је реч о решењу за развод од Брисела.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво