Полиција преузела контролу у Барселони, стотине повређених

Каталонска и шпанска национална полиција преузеле су ноћас контролу над улицама Барселоне и других каталонских градова и растерале демонстранте који су шест сати блокирали град. Демонстранти су гађали полицију камењем, циглама, петардама и другим предметима. Повређено је око 100 људи, а ухапшено 27.

После нереда и протеста више од пола милиона људи – у Барселони мирно. Хиљаде студената, који су из пет градова Каталоније пешачили до главног града регије, сукобили су се са полицијом при покушају да уђу у зграду шпанске националне полиције.

Улице Барселоне претвориле су се у бојно поље, где су више од шест сати трајали сукоби заговорника независности Каталоније с полицијом у којима је повређено најмање  50 особа.

У центру града запаљене су ватре и постављене барикаде, полиција је гуменим мецима одговарала на нападе демонстранта који су их засипали камењем. Каталонска полиција позвала је становнике да остану код куће.

"Потребно је разликовати мирне демонстрације синдиката од насиља радикалних група. Надлежне институције обављају свој посао како би осигурали јавни ред. Полиција брани народ од насиља", рекао је шпански министар унутрашњих послова Фернандо Гранде Марласка.

Кабинет каталонског председника владе Кима Торе сазвао је хитан састанак. Полицији константно долази појачање јер не успева да сузбије немире, који су, тврде званичници, најтежи до сада.

Грађани који се противе независности Каталоније, критикују премијера Педра Санчеза што није увео ванредне мере и траше хитно сузбијање насиља.

Вишедневни немири су наступили након пресуде каталонских власти које су осудиле девет сепаратиста на затворске казне од девет до 13 година због организовања референдума о независности 2017. који је забранио уставни суд и проглашења републике Каталоније.

Током неколико дана протеста, у Барселони је приведено 128 особа, а 207 полицајаца је повређено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво