Пола милиона људи на протесту у Барселони, хапшења због нереда

Више од 500.000 људи у центру Барселоне окупило се на протесту против пресуда лидерима каталонских сепаратиста. Нереди у главној авенији у старом делу Барслеоне. Повређено 207 полицајаца. Ухапшена десеторица изгредника. Блокирани ауто-путеви, отказано на десетине летова, затворене продавнице, фабрике, школе и чувена катедрала Саграда фамилија.

Управа полиције у Барслони објавила је на Твитеру да се на демонстрацијама окупило 525.000 људи.

Током вечери дошло је и до сукоба студената и ученика са полицијом. Демонстранти су палили контејнере, бачен је сузавац, а најмање десет особа је приведено.

Министар унутрашњих послова Фернандо Гранде Марласка наводи да је повређено 207 полицајаца, запаљено 800 контејнера, а да је оштећено 107 полицијских возила.

Шпанско Министарство унутрашњих послова одобрило је слање полицијског појачања, али Влада у Мадриду за сада не разматра увођење ванредних мера у Каталонији.  

Шпански министар полиције каже да ухапшенима прети казна до шест година затвора због изазивања немира.

Педро Санчес, премијер Шпаније наводи да ће они који крше законе бити кажњени за то.

"Онај ко крши законе, пре или касније ће за то одговарати. Нека нико не сумња у то. Али потребно је пропорционално одговорити. Показаћемо демократску чврстину и осигурати суживот", поручује Санчес.

Због општег штрајка, организованог на позив синдиката који заговарају независност Каталоније, више сати била је затворена граница с Француском. Блокирани су ауто-путеви, отказано на десетине летова, затворене су продавнице, фабрике, школе и чувена катедрала Саграда фамилија.

На протест су из пет градова стигли и учесници Маршева слободе који су пешачили од среде, махали заставама са симболима независне Каталоније узвикујући паролу: "Слобода за политичке затворенике". Они траже ослобађање каталонских политичара, осуђених у понедељак на затворске казне од девет до 13 година, због организовања референдума о независности.

У међувремену, каталонска полиција је саопштила да демонстранти бацају каменице на полицајце, преврћу и пале контејнере на главној авенији у старом делу Барселоне. Додаје се и да тестерама секу саобраћајне знакове, преноси лист Паис.

Путеви које воде у град потпуно су блокирани реком људи који су се одазвали позивима да дођу у престоницу најбогатије шпанске покрајине.

Напетости између Мадрида и Барселоне у порасту су откако је шпански Врховни суд осудио деветоро политичара и активиста на казне од девет до 13 година затвора због њихове улоге у неуспешном референдуму за независност Каталоније 2017. године.

Због протеста је одложен дерби између Барселоне и Реал Мадрида и неће се играти 26. октобра на Ноу Кампу, потврдио је Фудбалски савез Шпаније.

Троје преосталих оптужених проглашени су кривима само за непослушност и нису добили затворске казне.

Бивши потпредседник каталонске владе Ориол Жункерас осуђен је на 13 година затвора због побуне и злоупотребе јавних фондова ради организовања референдума о независности Каталоније.

Пресуде су покренуле велико насиље на улицама, а сукоби између демонстраната и полиције велики су изазов и за шпанску владу и за регионалне власти.

Насилни протести нанели су штету граду од милион и по евра. Туристима који су у Барселони или тек намеравју да дођу шпанске власти поручују да не треба да страхују за своју безбедност. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво