Сиријска војска ушла у Раку, руске трупе прешле Еуфрат

Група сиријских војника ушла је у град Раку и започела постављање посматрачких места, известили су локални медији. Руске снаге прешле су реку Еуфрат на северу Сирије и стиглу град Кобани, саопштила је Сиријска опсерваторија са седиштем у Лондону.

Извештај о томе је дошао само неколико дана након што су курдске снаге које су преузеле град од Исламске државе закључиле споразум са сиријском владом о распоређивању војних трупа на граници, преноси Ројтерс.

Те информације нису још потврђене на сиријским државним медијима.

Турска војска је у среду, 9. октобра, започела офанзиву на северу Сирије под називом "Извор мира" ваздушним нападима на положаје курдских јединица.

СДФ, која контролише север Сирије, затражила је подршку Асадових снага, препуштајући им контролу над неколико градова на североистоку земље. 

Турска офанзива на североистоку Сирије завршиће се ако курдски борци у региону положе оружје и повуку се из планиране "сигурне зоне", рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио je да ће се он и амерички потпредседник Мајк Пенс састати с турским председником Реџепом Таијпом Ердоганом.

Помпео је рекао да ће њих двојица путовати у Турску ове седмице и да очекује сусрет са Ердоганом, преноси Ројтерс.

Помпео је навео да је америчка делегација планирала да отпутује данас и да је циљ посете налажење решења за ситуацију у Сирији, а не да се прекину односи између САД и Турске.

Руска војска прешла Еуфрат, Трамп нема ништа против

Руске снаге прешле су реку Еуфрат на северу Сирије и стигле до подручја изван града Кобанија, подржане са истока Сиријским демократским снагама које предводе Курди, саопштила je Сиријска опсерваторија са седиштем у Лондону.

Како се наводи, руске трупе су кренуле на север пошто су Сиријске демократске снаге склопиле споразум са сиријском владом о размештању војске председника Башара ел Асада на граници због турске војне операције.

Како преноси Ројтерс, курдске снаге још нису потврдиле ту информацију.

У међувремену, председник САД Доналд Трамп ублажио је кризу у Сирији рекавши да је то сукоб између Турске и Сирије и да је "у реду" да Русија помогне Дамаску.

Говорећи новинарима у Белој кући, Трамп је рекао да је боље да Америка уведе санкције Турској од сукобљавања у региону.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво