Француска не жели преговоре са Северном Македонијом и Албанијом

Савет министара општих послова ЕУ данас у Луксембургу расправља о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом у дебати која може имати шире последице за даљи ток процеса проширења у целини.

Француска је ставила до знања да не прихвата преговоре ни са једном од две балканске земље, тражећи претходну измену методологије приступних преговора и додатни извештај Европске комисије о реформама у Скопљу и Тирани.

У пракси, овај став би могао да значи одлагање одлуке о преговорима најмање до средине следеће године, могуће и дуже, и то након што је одлука већ два пута одложена.

У документу достављеном другим земљама чланицама, Француска тражи од Европске комисије да припреми нови приступ преговорима о чланству, како би они били мање технократски и како би могли да "назадују" у случају да назадују реформаме у земаљама кандидатима.

"Садашњи метод отварања и затварања поглавља не остварује дубоке промене које су потребне у овим земљама", наводи француски предлог, не прецизирајући на који начин би се нови метод односио на Србију и Црну Гору, земље које су већ одмакле у процесу преговора.

Холандија уз Француску, Данска, Шпанија и Белгија против Албаније

Овакав став Француске о Северној Македонији и Албанији подржава Холандија, док су све остале земље чланице спремне да у овом тренутку отворе преговоре бар са једном од две земље.

Данска, Шпанија и Белгија су против отварања преговора са Албанијом у овом тренутку, позивајући се на недовољан напредак у реформама.

Према изворима из Европског савета, земље чланице покушавају да утичу на Француску и Холандију да промене одлуку, наводећи да неће пристати на разговоре о промени методологије без одлуке о отварању преговора са Скопљем и Тираном, као и да би негативна одлука угрозила кредибилитет ЕУ и стабилност у региону.

Италија, Аустрија, Словачка, Мађарска, Чешка и друге земље залажу се за отварање преговора без одлагања.

Могуће "раздвајање" европских путева две земље 

Као могући компромис, дипломатски извори наводе "раздвајање" Северне Македоније и Албаније, односно могућност да Скопље сада добије неку врсту условног зеленог светла, а да одлука о Албанији буде одложена за неки каснији тренутак.

Међутим, за сада нема сигнала да би Француска и Холандија пристале на такав сценарио.

Финска, као тренутна председавајућа ЕУ, припремила је нацрт одлуке данашњег Савета министара који укључује зелено светло за почетак преговора и за Северну Македонију и за Албанију, у нади да је могуће постићи компромис између различитих ставова земаља чланица.

У супротном, одлуку о овом питању мораће да донесу лидери ЕУ на самиту крајем недеље у Бриселу.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 15. окт 2019, 16:43) - Djekna [нерегистровани]

Nada

Severnomakedonci promenili ime pa mislili da su im vrata ka EU širom otvorena.Ma nemoj?Država u kojoj glavnu reč vodi bivši učesnik rijaliti programa nema uslove ni da bude država, a ne da stane rame uz rame sa Francuskom,Belgijom i sl.

(уторак, 15. окт 2019, 16:39) - Djekna [нерегистровани]

???

Kakvu sličnu situaciju? Gde ti živiš? Pa Srbija ne čeka u redu da pregovori o članstvu u EU budu otvoreni. Srbija je već odmakla u pregovorima i zatvorila nekoliko poglavlja.
E stvarno, ko sve ima pravo glasa u drzavi!

(уторак, 15. окт 2019, 16:03) - anonymous Lala [нерегистровани]

Da se zna

"Novo odelo ne čini čoveka " .

(уторак, 15. окт 2019, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Eeee

A šta li će tek biti kad Srbija dođe u sličnu situaciju? Nemojte o tuđim mukama.

(уторак, 15. окт 2019, 14:39) - anonymous [нерегистровани]

Na Zapadu nista novo

Maltretirace ih za svaki korak a trazice milion ustupaka za uzvrat. Ne treba da zurimo u EU, treba da gledamo sebe i svoja posla.

(уторак, 15. окт 2019, 14:07) - zak [нерегистровани]

mak

pozdrav iz mak ,sad se vracamo nazad u ,,praistoriji,,

(уторак, 15. окт 2019, 14:04) - anonymous [нерегистровани]

NATO

Vazno je da ih prime u NATO

(уторак, 15. окт 2019, 14:00) - anonymous [нерегистровани]

И таман човек помисли...

...са ЕУ не може без Северне Македоније и Албаније.

Pedala grande!

(уторак, 15. окт 2019, 13:57) - anonymous [нерегистровани]

Sve je u imenu

Da se ne zovete tako kako se zovete i da ne menjate imena kako ko hoce, svakako da bi to bilo onako kao sto Bog hoce. Juce ste bili jedno, prekjuce nesto drugo a danas vam zahtevaju da jos jednom okrenete u nesto trece. Cesto menjanje i prodavanje vere za sendvich kazuje i dokazuje da niko nema u vas poverenja. Priznajte da ste vi elemenat nestabilnosti na Balkanu, priznajte da gresite protiv Srbije. Vasim "priznanjem" "nezavisnosti" Kosova, vi u stvari radite u korist vase stete. Ne mozete vi ni Evropi biti dobri ako niste dobri svojim PRVIM komsijama Srbima. Vreme je da shvatite i da opozovete svoje odluke o Kosovu i Svet ce vas bolje postovati. Ne otimajte vasim "priznanjem" ono sto je tudje, izmirite se sa svojim komsijama.

(уторак, 15. окт 2019, 13:31) - anonymous [нерегистровани]

Evropa

zamislite Eropu sa otvorenim turskim i albanskim granicama, na sta bi to licilo...to bi bilo da ne mogu ni pokusati zamisliti takav scenario...