Демонстранти у Хонгконгу поставили статуу "Даме слободе" – жене с гас-маском

Демонстранти у Хонгконгу поставили су на брду Лавља стена велику статуу коју су назвали "Дама слобода", пред почетак нових протеста у том граду.

Статуа, која представља жену високу три метра, с гас-маском, шлемом и заштитним наочарама, довучена је током ноћи на брдо високо 500 метара, упркос јакој олуји.

Статуа у рукама држи црни транспарент на којем пише "Револуција нашег времена, ослободите Хонгконг" и представља жену за коју демонстранти верују да је погођена у око током протеста пројектилом који је испалила полиција, преноси Ројтерс.

Станица метроа у Хонгконгу тешко је оштећена у суботу када су бачени "молотовљеви" коктели, али нико није повређен.

Насилни протести ескалирали су након што је лидерка те кинеске територије Кери Лам, после више од 50 година, увела закон о ванредним ситуацијама из колонијалног доба, којим је забрањено ношење маски за лице, како би угушила вишемесечне немире.

Протести у Хонгконгу почели су у јуну због спорног закона који дозвољава изручење осумњичених Кини, где, како сматрају противници закона, не би имали правично суђење.

Касније су се проширили на захтеве за више демократије и мањи утицај Пекинга на унутрашње послове те аутономне провинције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво