Ердоган Путину: Напади у Сирији узрокују хуманитарну кризу

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је руском председнику Владимиру Путину да напади сиријске војске на северозападу Сирије изазивају хуманитарну кризу и прете националној сигурности Турске.

Сиријске трупе опколиле су побуњенике и турску војну пошту на северозападу Сирије у офанзиви за повраћај територије и градова које су изгубили рано у рату.

Војна осматрачница у близини града Морека је једна од 12 које је Турска успоставила на северозападу Сирије споразумом са Москвом и Техераном пре две године како би смањили борбу између снага председника Башара ал Асада и побуњеника.

Турска је подржала неке побуњеничке фракције на северозападу региона Идлиб, док Русија и Иран подржавају Асада.

Ердоган је у телефонском разговору рекао Путину да су напади сиријске војске прекршили примирје у Идлибу и нанели штету напорима за решење у Сирији, наводи се из кабинета турског председника.

Недавни напредак Асадових снага проузроковао је да се раселе стотине хиљада људи, као и да се турске рупе стационирају у тој области у ватреној линији. То угрожава наде Анкаре да ће спречити нови талас избеглица на јужној граници.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу позвао је на моментално окончање борби, али рекао је да ће турске трупе остати смештене на осматрачници Морек по избору, а не по нужности.

"Нико не може да држи наше снаге и војнике у клопци. Разговараћемо о овом питању са Русијом и Ираном", изјавио је Чавушоглу на конференцији за новинаре у Либану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво