Гибралтар одбио захтев САД, ослобођен ирански танкер

Иранском танкеру дозвољено је да исплови из Гибралтара, након што су британске власти одбиле захтев САД да не ослободе ирански танкер који је Гибралтар запленио пре више од месец дана, а због наводног кршења санкција ЕУ против Сирије.

Влада британске територије је у саопштењу образложила да ће танкеру "Грејс 1" бити дозвољено испловљавање, јер америчке санкције против Ирана не важе за Уједињено Краљевство и остатак Европске уније.

Вашингтон је у петак издао ново наређење да брод буде заплењен, дан након што је Гибралтар први пут одобрио иранском танкеру да исплови, пошто је добио званична писмена уверавања од иранске владе да неће искрцати терет у Сирији.

Ирански танкер, у којем је ускладиштено око 2,1 милиона барела иранске сирове нафте, за сада је и даље усидрен у Гибралтару у ишчекивању нове посаде која би већ данас могла да стигне и крене ка неодређеној дестинацији, наводи АП. 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 18. авг 2019, 21:41) - anonymous [нерегистровани]

Male zemlje ...

nista nisu hrabrije ,naprotiv ,niti se oslobadjaju ni zatvaraju izdajnike i americke placenike i simmpatizere po svojim drzavama .Ovo je samo igra izmedju SAD i UE ,novih i starih rivala u politici .Jos je Amerika duboko ,duboko u malim drzavicama ,od Njemacke do Australije ....

(недеља, 18. авг 2019, 20:09) - Markovljev [нерегистровани]

Izgubljen kompas

Amerikanci su definitivno izgubili kompas u orijentaciji u svetu i i dalje misle da se nasiljem nad svima moze ici do u nedogled. Dobro je sto su male drzave sve hrabrije u odnosu na SAD u odnosu na bajagi velike zemlje demokratskog zapadu koji i dalje slepo slusaju sve sto dodje od preko bare i kada je to protiv sopstvenih interesa. Bravo za Gibraltar. Necu ni da se pitam zasto napacena Sirija ima sankcije zapada. Verovatno zato sto su se odbranili od agresije zapada.!!!

(недеља, 18. авг 2019, 17:43) - anonymous [нерегистровани]

Наређење

"Вашингтон је у петак издао ново наређење да брод буде заплењен."

Последњи пут када су издавана оваква "наређења" по земљама над којима земља која је издала наређење нема јурисдикцију био је Други светски рат. То је радио Хитлер. Хвала на подсећању у каквом историјском периоду поново живимо.

(недеља, 18. авг 2019, 17:16) - anonymous [нерегистровани]

Sankcije

" zbog kršenja sankcija EU protiv Sirije".Šta ima Iran sa tim sankcijama? On nije clanica EU.

(недеља, 18. авг 2019, 15:43) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

SAD su preterale sa sankcijama i blokadama, sto je na neki nacin objava rata nemilitantnim sredstvima, to rade vec skoro 80 godina. Tako su svojedobno uveli sankcije Japanu prije WW II i znamo kako se dalje odvijalo.