САД, секретар за рад поднео оставку због случаја "Епштајн"

Председник САД Доналд Трамп написао је на Твитеру, поводом оставке секретара за рад Алекса Акосте, да цени његову службу и најавио да ће га заменити његов досадашњи заменик Пат Пицела.

"Алекс Акоста ме је обавестио да осећа да је непрестани притисак медија због процеса који је водио пре 12 година лош за администрацију у коју верује и љубазно је поднео оставку. Алекс је био сјајан миистар за рад и његова служба је заиста цењена", навео је Доналд Трамп.

Акоста је рекао да подноси оставку због преиспитивања његове одлуке да склопи споразум о признању кривице са богатим финансијером Џефријем Епштајном, оптуженим за сексуално злостављање десетина малолетних девојчица.

Вест је објавио председнк Трамп, који је похвалио Акосту за обављање посла секретара за рад и рекао да није тражио од њега да поднесе оставку.

Акоста је рекао да не мисли да је праведно да његово поступање у Епштајновом случају одврати пажњу од његовог рада као министра.

"Поента је у томе да ми имамо сјајну економију и да фокус треба да буде на отварању радних места", додао је Акоста.

Акоста је био амерички државни тужилац у Мајамију када је 2008. године постигао споразум о вансудском поравнању са Епштајном.

Избегао је оптужбу на савезном нивоу, изјаснио се као крив за оптужбе на нивоу Флориде и одслужио 13 месеци у затвору, иако је због тих злочина могао да добије и доживотну казну.

Епштајн је платио одштету жртвама и регистрован је као сексуални преступник.

Савезни тужиоци недавно су поднели сличне оптужбе против Епштајна у Њујорку, што је у центар пажње довело улогу Акосте у процесу из 2008. године.

Најмоћнији посланици Демократске странке и председнички кандидати тражили су Акостину оставку због споразума са Епштајном, којим је, како је навео савезни судија, прекршен савезни закон јер Акоста није о нагодби обавестио жртве.

број коментара 0 Пошаљи коментар