УН: Производња кокаина на највишем нивоу до сада

Производња кокаина достигла је од 2017. до данас највиши ниво до сада, а хероин се у западну и централну Европу шверцовао пре свега из Авганистана преко Балкана, произлази из годишњег извештаја о наркотицима Канцеларије УН за борбу против наркотика и борбу против организованог криминала.

Широм света је 2017. око 271 милион људи користио наркотике, а око 35 милиона, више него што се очекивало, било је зависно од наркотика или се налазило под лекарском терапијом због наркотика.

Број особа које су користиле наркотике је остао на стабилном нивоу у поређењу с претходним извештајем, али је у поређењу са 2009. већи за чак 30 одсто.

Канабис је најраспрострањенија дрога у свету, показује извештај и указује да је 188 милиона људи користило ову дрогу 2017. године. Док је број корисника канабиса остао стабилан у последњој деценији, пада број заплењеног канабиса.

Око 53,4 милиона људи, односно 56 одсто више него 2016, користило је опиоиде као што су хероин и опијум.

Те дроге су све популарније и узрок су за две трећине од 585.000 особа које су 2017. умрле од конзумирања наркотика.

Синтетичка дрога "фентанил" наводи се као један од узрочника смрти бројних овисника у САД, и додаје се да у Европи расте тржиште за овај наркотик.

Што се тиче производње кокаина, 2017. је са 1.976 тона произведено више него икада пре.

Колумбија највећи произвођач кокаина 

У извештају се Колумбија наводи као највећи произвођач кокаина (70 одсто).

Према извештају, 18,1 милион људи користио је ову дрогу, при чему је највише зависника у Северној Америци и Океанији.

Кокаин који долази на тржиште Европе пореклом је из Перуа, Боливије и Колумбије.

Хероин, како се наводи, претежно се преко земаља Балкана транспортовао до западне и централне Европе, а набављан је углавном у Авганистану, одакле је шверцован преко Ирана и Турске до балканских земаља.

Даркнет, као главно место за трговину наркотицима, изгубио је на популарности, што се доводи у везу с бројним акцијама полиције које су довеле до затварања кључних великих тржишта преко интернета.

Годишњи извештај УН бавио се овај пут и ситуацијом у затворима, при чему је установљено да постоји потреба за деловање када је реч о превенцији коришћења наркотика, али и понуди за одвикавање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво