Свечани дочек за Си Ђинпинга у Пјонгјангу

Кинески председник Си Ђинпинг допутовао је у Северну Кореју, што је његова прва посета од ступања на дужност шефа државе 2013. године. Ово је, како напомиње Би-Би-Си, и прва посета неког кинеског председника Пјонгјангу од 2005. године.

Кинеска агенција Синхуа јавља да је Си Ђинпинг допутовао нешто пре 11 сати по локалном времену у дводневну посету Северној Кореји током које ће, како се очекује, са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном разговарати о оживљавању разговора са Вашингтоном у вези са нуклеарним програмом Пјонгјанга.

Си је допутовао у пратњи супруге Пенг Лијуан и неколико званичника Комунистичке партије, преноси АП, а на аеродрому им је приређен свечани дочек. 

Ове године се навршава 60 година од потписивања споразума о ваздушном и друмском саобраћају између Кине и Северне Кореје.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун посетио је Кину четири пута од почетка прошле године.

Уочи посете Пјонгјангу, кинески председник је изјавио да Северна Кореја иде у "правом смеру" решавајући политичка питања на Корејском полуострву.

Си није овом приликом поменуо преговоре о нуклеарном наоружању Вашингтона и Пјонгјанга, међутим, стручњаци сматрају да ће он највероватније током разговора са севернокорејским лидером подржати напоре Северне Кореје која позива на постепено разоружање.

Си је истакао да ће његова дводневна посета ојачати стратешку комуникацију и размену између две пријатељске земље.

Агенција Ројтерс преноси да посета Сија Северној Кореји представља видљиву подршку Киму.

Како се наводи, Си је рекао да ће Кина допринети миру, стабилности, развоју и просперитету у региону јачањем комуникације са Северном Корејом.

"Кина ће се такође ангажовати с другим заинтересованим странама тако што ће заједнички убрзати напредак у дијалогу и преговорима о питањима Корејског полуострва", рекао је Си.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво