Хонгконг, одложено усвајање закона који би омогућио изручење осумњичених Кини

Председница владе Хонгконга Кери Лам рекла је да ће до даљег бити одложено усвајање предлога закона који би омогућио изручење осумњичених Кини ради суђења.

Та одлука уследила је после масовних протеста у Хонгконгу који су организовани због незадовољства законом, преноси Ројтерс и подсећа да је више од милион људи било на улицама, а дошло је и до сукоба с полицијом, која је користила сузавац и гумене метке.

Агенција је оценила да је ово један од највећих уступака хонкгконшке владе откад је та бивша бртитанска колонија враћена под кинеску контролу 1997. године.

Кери Лам је нагласила да ће доћи до обуставе рада на предлогу закона, а да ће о даљим корацима бити одлучено након разговора са свим странама.

Противници закона сматрају да осумњичени који би били изручени Кини не би у тој земљи имали правично суђeње.

Реагујући на ту одлуку, кинеско Министарство спољних послова саопштило је да дешавања у Хонгконгу кинеска унутрашња ствар и ниједна земља, организација или појединац немају право да се мешају.

Портпарол министарства Генг Шуанг изјавио је да је Кина одлучна у томе да заштити суверенитет и сигурност земље, и просперитет и стабилност Хонг Конга, који је неоспоран.

Формула "једна земља, два система" по којој кинеска влада управља Хонгконгом од 1997. године, "озбиљно" је стављена у праксу и слободе народа Хонгконга у потпуности су гарантоване, навео је Генг Шуанг у изјави објављеној на сајту министарства.

У међувремену, британско Министарство спољних послова и конзулат САД у Хонгконгу поздравили су одлуку администрације тог кинеског региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво