Не смирују се тензије у Оманском заливу – САД послале разарач

Америчка војска саопштила је да је упутила разарач "Мејсон" на место напада на два нафтна танкера у Оманском заливу, надомак обале Ирана. Такође, САД су оптужиле Техеран за напад и објавиле видео-снимак за који тврде да показује како иранска гарда уклања неексплодирану мину са танкера.

Централна команда америчке војске је саопштила да САД нису заинтересоване за ангажовање у новом сукобу на Блиском истоку, али да ће бранити своје интересе, укључујући слободу пловидбе.

У саопштењу се истиче да је војска упутила разарач "Мејсон" на место напада на два нафтна танкера у Оманском заливу.

Други разарач, "Бејнбриџ", и даље је у блиском контакту са оштећеним танкером "Кокука курејџес".

На "Кокука курејџес" се вратио двадесет и један члан посаде, које је спасио амерички морнарички брод у Оманском заливу, како би олакшали вучу танкера у луку, саопштила је америчка Пета флота.

"Кокука курејџес", један од два танкера које су јуче погодиле експлозије у Оманском заливу, сада је сигурно и под вучом плови према луци Хор Факана у Уједињеним Арапским Емиратима, саопштио је раније њен оператор Бернхард Шулте Шипменаџмент. 

Разарач, "Бејнбриџ", остаје у блиском контакту са танкером, изјавио је Ројтерсу Џошуа Фрај из Пете флоте.

Холандска инжењерска компанија "Боскалис" је саопштила да је одређена за спашавање другог погођеног танкера Фронт Алтера, чији је оператор Фронтлајн.

Трамп: Иран стоји иза напада на танкере

Председник САД Доналд Трамп изјавио је у јутарњем програму Фокс телевизије да Иран дефинитивно стоји иза напада на два комерцијална нафтна танкера у Оманском заливу.

"Иран је то урадио", рекао је Трамп, пренео је сајт Дејли бист

Амерички председник је рекао да докази, укључујући снимак који је америчка морнарица објавила данас, наводно показују да ирански патролни брод преузима неексплодирану мину са трупа једног од танкера и да је "потпис" Ирана свуда по њему.

На питање како планира да одговори Техерану и заустави будуће сличне инциденте, Трамп је рекао: "Видећемо".

Он је изјавио и да мореуз Хормуз, кључна комерцијална бродска рута неће бити затворена након напада на два нафтна танкера у Оманском заливу, или барем не задуго, пренео је Ројтерс.

Велика Британија окривила је Иран и Исламску револуционарну гарду те државе за нападе на танкере у Оманском заливу и навела да ниједна друга држава, нити недржавни чинилац не могу да буду одговорни за тај напад, преноси Ројтерс.

"Последњи напади изграђени су на обрасцу дестабилизујућег понашања Ирана и представљају озбиљну опасност по регион", саопштио је Хант.

Техеран је жестоко демантовао било какво учешће у нападу.

Два нафтна танкера оштећена су у експлозијама у Оманском заливу, надомак обале Ирана.

Узрок пожара је нејасан, али се сумња да су бродови нападнути, јер долазе само неколико недеља након наводне саботаже брода у том региону.

Иран категорички одбацује оптужбе за напад. Велика Британија и Саудијска Арабија су подржале амерички став, а Русија упозорава на пораст тензија у региону.

Након пожара на танкерима, цене нафте су порасле за четири одсто.

Омански залив се налази на улазу у Ормуски мореуз, морски пут великог стратешког значаја, кроз који се транспортује петина нафте која се потроши у свету.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво