Из часа у час

Напади на цркве и луксузне хотеле на Ускрс у Шри Ланки – више од 200 погинулих, 450 повређених

Најмање 207 особа је погинуло, а 450 је повређено у бомбашким нападима на три католичке цркве и четири луксузна хотела у Шри Ланки. Уведен полицијски час. Тринаест особа ухапшено. Три полицајца убијена током акције хапшења. За сада нико није преузео одговорност за нападе, саопштили су полицијски званичници, преноси "Ројтерс".

22.10 – Полиција је ухапсила 13 осумњичених у вези са данашњим нападима које је министар одбране Руван Вијевардена описао као терористичке. 

21.35 – Импровизована експлозивна направа пронађена у близини аеродрома у Коломбу. Специјалне јединице безбедно су је уништиле контролисаном експлозијом. 

19.10 – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да, према доступним информацијама, нема настрадалих држављана Србије у нападима у Шри Ланки.

18.05 – Стижу подаци о погинулима. Амерички државни секретар Мајк Помпео саопштио да је настрадало неколико грађана САД. Међу погинулима су и три данска и два турска држављанина.

14.15 – Полиција је ухапсила седам особа у кући у Коломбу, јавили су локални медији. Три полицајца су убијена током акције.

14.05 – Број погинулих је порастао на 207, док је повређених 450, саопштила је полиција.

11.39 – Србин са Шри Ланке: Паника и забринутост после експлозија. 

12.17 – Председник Србије Александар Вучић упутио је писмо саучешћа председнику Шри Ланке – Маитрипали Сирисени.

11.46 – Стижу осуде из света.

11.35 – Број мртвих порастао је на 189.

11.26 – Осма есксплозија одјекнула у Шри Ланки.

11.21 – Након проглашења полицијског часа, влада Шри Ланке одлучила је да привремено блокира друштвене мреже, јавља Ројтерс.

11.16 – Влада Шри Ланке увела је полицијски час у земљи. 

10.44 – Седма експлозија у предграђу града Коломбо. Двоје погинуло.

10.36 – Број мртвих порастао је на 156, јављају локални медији позивајући се на полицију. Међу убијенима је и 35 странаца.

9.35 – Број повређених порастао на 560.

9.45 – У току је састанак премијера Шри Ланке с представницима копнене војске, морнарице и ваздушних снага.

9. 10 – Ради се о планираном, координираном нападу, јавља репортер Би-Би-Сија са лица места.

8:46 – Најмање сто мртвих и 400 повређених, јавља Ројтерс.

8.20 – Нападнуте три цркве и три луксузна хотела.

У осам бомбашких напада у црквама и хотелима у Шри Ланки погинуло је најмање 207 особа, а повређено је 450.

Полиција је саопштила да су неки од напада били самоубилачки.

Власти су прогласиле полицијски час, а влада Шри Ланке је потом одлучила да привремено блокира друштвене мреже, јавља Ројтерс.

Током рације у једној кући у Коломбу, седам особа је ухапшено а три полицајца су убијена. Званичници су касније саопштили да је ухапшено укупно 13 особа повезаних с нападима.

Експлозије су се догодиле током ускршње мисе у црквама Светог Антонија у Коломбу, Светог Себастијана у Негомбу и цркви Зион у Батиклоау, јавио је Ројтерс.

Само у цркви Светог Себастијана у Негомбу погинуло је више од 50 људи, рекли су полицијски званичници, пренео је Ројтерс.

Локални медији јавили су да је 25 лица погинуло у нападу на цркву у месту Батикалоа.

Готово истовремено, напади су се догодили и у луксузним хотелима – "Шангра Ла", "Синамон Гранд" и "Кингсбури".

Неколико сати након шест експлозија, одјекнуле су још две – у Дехивали, предграђу престонице Коломба, где је погинуло двоје људи, и у предграђу Дематагода.

Према првим подацима, експлозије су координисане, јер су се догодиле око 8.45 часова, по локалном времену.

Бомбашки одред полиције је на лицу места, а преживели се евакуишу, јавља Ројтерс.

Министар спољних послова Шри Ланке наводи да је међу погинулима најмање 27 страних држављана, међу којима има грађана Кине, Индије, Холандије, Турске.

Премијер Ранил Викремесинге осудио је нападе и заказао хитну седницу Савета за националну безбедност.

"Оштро осуђујем кукавичке нападе на наше људе данас. Позивам све грађане Шри Ланке током овог трагичног времена да остану уједињени и снажни. Влада предузима хитне кораке да заустави ову ситуацију", написао је Викремесинге на Твитеру.

Министар економије Харша де Силва обишао је два места на којима су се догодиле експлозије.

"Много је страдалих, међу њима су и туристи. Видео сам стравичне призоре, делови тела су били свуда наоколо", написао је Де Силва на Твитеру.

АФП: Полиција била упозорена

Истрага је у току, а још нико није преузео одговорност за крвопролиће.

Међутим, АФП тврди да је начелник полиције Шри Ланке пре десет дана послао документ високим полицијским званичницима, у којем су власти упозорене да се напад може очекивати.

"Страна обавештајна агенција известила је да Нешенел Таухит Џамат (National Thowheeth Jama''ath) припрема нападе бомбаша самоубица на познате цркве и на дипломатско представништво Индије у Коломбу", пише у документу у који АФП имао увид.

НТЈ је радикална муслиманска организација која је на себе привукла пажњу прошле године, када је вандализовала будистичке кипове.

Ројтерс подсећа да су данашње експлозије први већи напади од краја грађанског рата пре десет година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво