Србин са Шри Ланке за РТС о нападима

Петар Прокић, Србин који више година живи и ради у Шри Ланки, рекао је за Радио Београд да је дан почео у добром празничном расположењу, да су сви туристи славили Ускрс од раног јутра, када је стигла информација о експлозијама, најпре у црквама, а потом и у најеминентнијим хотелима. Чуо се са Србима који дуго живе у Коломбу и каже да су они добро, али не зна да ли je у нападнутим хотелима било наших људи.

Центар дешавања је у Коломбу, док је на југу земље све мирно, истиче Прокић, који је запослен у хотелу у граду Галеу, 120 километара јужно од престонице, у тврђави под заштитом Унеска.

Каже да је међу туристима највише присутна забринутост, а да панике због бомбашких напада највише има међу локалним становништвом, које је преживело тридесетогодишњи рат као и тешко стање за време за цунамија.

"Они паниче више него туристи, јер туристи не знају шта се дешава. Ми их смирујемо, уверавамо да ће све бити у реду док су у оквиру хотела", каже Прокић.

Појачано је присуство полиције и војске на улицама, око цркава. "У тврђави где ја живим налазе се четири цркве, а полиција је већ испред две. Најавили су и долазак у хотел", наводи Прокић.

Осма експлозија се десила у близини зоо врта у Коломбу, тако да је то сад дефинитивно спорадично, оцењује Прокић.

"Почело је у црквама, преко хотела, а сад је у кућним комплексима, поред Дехивале, где је зоолошки врт. Али, све је у Коломбу и даље. Само је једна била у Батиколои, 250 километара на истоку, у цркви", истиче Прокић.

Прокић каже да се чуо са неколико наших људи у Коломбу, који тамо живе више од 15 година, да је са њима све у реду, и да нису повређени.

Међутим, не зна да ли међу погинулима у хотелима има Срба. Према незваничним информацијама, које влада није потврдила, само у хотелима у Коломбу погинуло је 40 људи, наводи Прокић.

"Чуо сам се са једном нашим човеком који је јуче био на пићу у Кингсбурију са пријатељима, у хотелу који је данас нападнут, и он је у реду", прича напомиње Прокић.

Међутим, наглашава да је то било синоћ, и да не зна да ли је данас у тим хотелима било наших људи.

Каже да у јужном делу Шри Ланке има туриста из Србије, али не много "За осам година сам виђао само групе које долазе овде на југ, на плажу, али нема много српских туриста", наводи Прокић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво