Украјина бира – Зеленски или Порошенко

У Украјини се одржава други круг председничких избора. Грађани бирају између актуелног председника Петра Порошенка и комичара Володимира Зеленског.

У првом кругу избора 41-годишњи комичар Володимир Зеленски освојио је 30 одсто гласова, док је Петро Порошенко остао испод њега са 15,9 одсто гласова.

Право гласа има 42 милиона Украјинаца, који су током кампање били врло напети јер очекују промену и окончање сукоба на истоку. 

Анкете предност дају Зеленском, глумцу милионеру који у популарној ТВ серији тумачи лик антикорупцијског председника.  

Са друге истране, Порошенко се тешко борио против оптужби да није окончао сукобе на истоку земље, није повратио Крим нити се изборио са корупцијом и олигархијама због којих Украјинци данас у просеку зарађују 80 долара мање него кад је он дошао на власт. 

Уочи избора одржана је дебата током које је Зеленски рекао да је на претходним изборима гласао за Порошенка, али да је погрешио.

Глумац, који се иначе кандидовао изненада пред Нову годину, изјавио је да улази у трку за председника како би разбио систем који је успоставио украјински краљ чоколаде – Порошенко.

Aктуелни председник види неискуство Зеленског као своју главу предност. Током дебате истакао је да председник мора да води земљу, а не његови помоћници и саветници.  

Бирачка места отварају се у 8.00 и затварају у 20.00, а изборе ће посматрати више десетина међународних организација. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара