Како су непослушни помоћници спасли Трампа

Мит о америчком председнику Доналду Трампу представља га као човека од ауторитета, шефа који захтева лојалност и добија је. Међутим, његови помоћници заправо не слушају шта он каже – што је можда сачувало позицију првог човека Америке, наводи се у једном делу извештаја специјалног сaветника Роберта Милера који је објављен у четвртак.

Роберт Милер у извештају истиче да су напори Доналда Трампа да утиче на његову истрагу углавом били неуспешни, описујући их као потенцијалну опструкцију правде и додајући да су за то најзаслужније особе које окружују председника и "које су одбиле да извршавају наредбе и пристају на његове захтеве".

Ако су сви председникови људи у случају Ричарда Никсона изгубили контролу над његовом завером, помоћници актуелног америчког председника помогли су тиме што су његове захтеве третирали управо онако какви су и били – као позиве на могуће криминалне радње и правовремено их игнорисали.

"То је више него иронично, све приче да је одбијање Трамповог особља и подређених да изврше већи део његових захтева можда помогло да се председник изолује од закључка о опструкцији ", објавио је Стив Владек, професор на Правном факултету Универзитета у Тексасу.

Бивши помоћник америчког тужиоца у јужном округу Њујорка Хери Сандик сматра да то што је побуна подређених наводно онемогућила Трампов напор да опструише истрагу, не умањује кривицу првог човека Америке.

Истиче да не морате успети у ометању истраге, већ и да је сам покушај опструисања показатељ да Трамп није невин.

"Из извештаја је сасвим јасно да Милер мисли да је Трамп заправо покушао да омета истрагу", нагласио је Сандик.

Милер у извештају набраја неке од случајева када су се Трампови помоћници оглушили о његове наредбе и наводи случај директора ФБИ Џејмса Комија који није зауставио истрагу бившег саветника за националну безбедност Мајкла Флина, упркос Трамповој наредби да то учини.

Поред тога, наводи да адвокат Беле куће Дон Макген није рекао заменику генералног тужиоца Роду Розенштајну да Милер мора бити смењен иако је Трамп то захтевао.

Истиче се и да помоћници Кори Левандовски и Рик Дирборн нису доставили поруку генералном тужиоцу Џефу Сешонсу да треба ограничити истрагу о руском мешању само на будуће изборе, иако је амерички председник издао ту наредбу.

Макген се, такође, није придржавао онога што је у извештају описано као вишеструки захтеви да промени своју верзију догађаја око Трампових напора да Милера уклони као специјалног саветника.

Специјални саветник Роберт Милер сачинио је извештај на 448 страница о улози Русије током америчких председничких избора 2016. године и доставио га главном службенику за спровођење закона у САД, адвокату Вилијаму Бару.

Амерички државни тужилац након тога је стао у жестоку одбрану председника Трампа и нагласио да Милер није закључио да је дошло до договора између Трамповог предизборног штаба и Москве.

Роберт Милер, бивши директор ФБИ, од 2017. године је испитивао да ли су учесници Трампове кампање "ковали заверу" са Москвом и тиме покушали да утичу на изборе.

Такође, истраживао је и да ли је касније републикански председник покушао да опструише његову истрагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво