Хафтарове снаге прете, премијер најављује контраудар

У Либији су настављени жестоки сукоби у близини Триполија између провладиних и побуњеничких снага, које преводи командант Калифа Хафтар. Међународно непризната Либијска национална армија саопштила је синоћ да је преузела контролу над аеродромом у предграђу престонице Триполија. Светске силе и Уједињене нације траже прекид сукоба у Либији.

Сукоби у Либији улазе у четврти дан. Тим поводoм, у обраћању нацији, први човек либијске владе оптужио је генерала Калифу Хафтара да је организовао државни удар и да ће се побуњеницима оштро обрачунати.

"Дали смо наређење оружаним снагама и безбедносним службама да сузбију претњу која има за циљ дестабилизацију земље и застрашивање цивила. Поново позивамо међународну заједницу да не би требало да изједначава агресора и оне који се бране, оне који желе војну државу и оне који су посвећени демократском поретку", поручио је премијер Либије Фајез ел Серај.

Војници генерала Хафтара су на ободу престонице. Први човек либијске националне армије, која је на страни побуњеника, тврди да њихове снаге контролишу аеродром у Триполију, југ Либије и нафтна постројења.

"То су области које смо ослободили и ту сада нема сукоба", истиче Ахмед Мисмари, портпарол Либијске националне армије.

Свет позива на смиривање тензија 

Стижу и реакције међународне јавности. Емануел Макрон и Антонио Гутерес у телефонском разговору су позвали на поштовање резолуције Савета безбедности, док су руски и египатски шефови дипломатије истакли да је важно мирно решење кризе без страног мешања.

"Позивамо на дијалог између команданта Хафтара и владе у Триполију, У контакту смо са свим политичким снагама у тој земљи и свима шаљемо исту поруку. Русија никада није подржавала ниједну страну. Против смо страног мешања у унутрашње ствари Либије", рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Самех Шукри, министар спољних послова Египта, сматра да је ситуација у Либији забрињавајућа због нестабилности и због тога што тероризам са југа улази ту земљу.

"Брине и то што регионалне силе подржавају терористичке организације и милиције, што повећава нестабилност, јединство и суверенитет либијске територије", наводи Шукри.

У Либији, од убиства Моамера ел Гадафија пре осам година владају две владе. Једна је међународно призната у Триполију, а другу у Бенгазију предводи командант самопроглашене Либијске националне војске генерал Калифа Хафтар.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво