Словаци одбацили конвенцију о правима жена

Словачки посланици изгласали су резолуцију којом одбацују међународни уговор о правима жена.

Парламент је гласао са 101 гласом за, 28 против, са три уздржана гласа за одлуку којом се од владе тражи да прекине процес ратификације споразума познатог као Истанбулска конвенција и обавести Савет Европе да ће Словачка остати изван ње, преноси АП.

Тај потез поздравила је словачка бискупска конференција римокатоличке цркве.

Резолуцију је сачинила ултранационалистицка Словачка народна странка, чланица владајуће коалиције. Њихови посланици тврде да су против насиља над женама и да су спремни да разговарају о новим законима који се баве тим питањем.

Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици усвојио је Савет Европе априла 2011. у покушају да се спречи насиље над женама широм Европе, а отворена за потписивање у мају 2011. године у Истанбулу и из тог разлога је добила и назив Истанбулска конвенција.

Противници Конвенције у Словачкој, који углавном припадају римокатоличком упоришту, тврде да би поједине њене одредбе биле противне неким словачким традицијама, па чак и кршиле словачки Устав.

Бугарска је још једна земља Европске уније која је зауставила ратификацију конвенције прошле године, преноси агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво