Сејшели, подморница хитно изронила због дима у кабини

Мала британска истраживачка подморница која се налазила у Индијском океану, хитно је морала да изрони са дубине од 100 метара, због дима који је испунио кабину.

Британска научница и њен амерички пилот , који су чинили посаду подморнице на британској мисији "Нектон", која истражује климатске промене на Сејшелима, налазе се на сигурном и опорављају се на матичном броду.

Узрок пожара још није познат.

Мисија је саопштила да очекује да ће се вратити у воду у среду, додајући да су процедуре у случају опасности добро функционисале.

Подморница је била код острва Алдабра када је пилот Роберт Кармајкл намирисао дим и одмах почео да израња.

Кармајкл је за АП рекао да је брзо ставио маске за дисање својој путници, Моли Риверс и себи и започео хитан излазак на површину када је индикатор кисеоника пао на нулу.

"То је највећи страх – ватра у кокпиту. Твој највећи страх. Куда ћеш?", рекао је Кармајкл.

Члан тима за подршку рекао да им је било потребно 23 минута да дођу до површине.

Мисија "Нектон" документује промене које се дешавају испод Индијског океана и које би могле да утичу на милијарде људи у окружењу у наредним деценијама.

Мисију је пратила лоша срећа откад је почетком марта напустила Викторију, главни град Сејшела.

Лоше време је проузроковало промену у траси, подводни дрон је привремено изгубљен када му је бродски пропелер прекинуо кабл, а и друга кључна опрема се кварила.

Очекује се да ће експедиција трајати до 19. априла.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво