Водени топови током сукоба Курда и полиције у Турској

Турска полиција пуцала је из водених топова на око 100 људи који су покушали да посете гроб Зулуфа Гезена, члана Радничке партија Курдистана (ПКК) који је умро у затвору, а затим неке од њих и привела.

Групу људи која је кренула да посети гроб Зулкуфа Гезена у југоисточној провинцији Дијарбакир блокирала је полиција и пуцала на њих из водених топова. Група је певала "Победићемо ако се одупремо", пре него што је полиција привела неке од њих, преноси Ројтерс.

Полиција је саопштила да се у тој групи налазио и Сезај Темели, један од лидера прокурдске Народне демократске странке (ХДП) и други посланици из његове странке.

"Њима је био дозвољен улаз на гробље, али не и целој групи", саопштила је полиција.

Десет људи је ухапшено након што су снаге безбедности позвале групу да се разиђе, а неки су на то одговорили бацањем камења.

"Гезен, члан ПКК-а, осуђен је 2010. године на доживотну робију због веза са бомбашким нападом 2007. године у којем је, према медијским извјештајима, погинула једна и рањено шест особа. Казну је служио у затвору у северозападној провинцији Текирдаг где је пре два дана извршио самоубиство", саопштило је локално тужилаштво.

Гезен је 1. марта почео штрајк глађу захтевајући да се укине изолација Абдулаха Еџалана, вође ПКК-а који је се од 1999. налази у турском затвору, а од 2011. његовим адвокатима није дозвољено да га посете.

Анкара оптужује Народну демократску странку за везе с Радничком партијом Курдистана, док Народна демократска странка пориче директне везе.

Радничка партија Курдистана, коју Турска, САД и ЕУ сматрају терористичком организацијом води борбу против Турске од 1980. Око 40.000 је до сада погинуло у том конфликту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво