Tajaни поново на удару због контроверзних изјава, хвалио Мусолинија

Председник Европског парламента поново се нашао на мети критика након што је рекао да је фашистички лидер Бенито Мусолини урадио добре ствари за Италију.

Антонио Тајани је, учествујући у једној италијанској ТВ емисији рекао да је "Бенито Мусолини урадио позитивне ствари за Италију све док није ушао у рад против целог свете следећи Хитлера, док није промовисао расистичке законе", пише Политико цитирајући италијанске медије.

"У једном морамо бити објективни. Ја ниса фашиста, никада нисам био и не делим његове политичка уверења. Али, будимо искрени – изградио је путеве, мостове, зграде... обновио многе делове наше Италије", рекао је Тајани и додао да су рат и расизам лоше ствари које је Мусолини урадио. 

Уследиле су салве критика на Твитеру да је Тајани фашиста, на шта је председник ЕП одговорио да "критичаре треба да буде срамота јер манипулишу оним што је рекао о фашизму".

"Увек сам био тврдокорни антифашиста. Нећу никоме дозволити да сугерише супротно. Фашистичка диктатура, расистички закони и смрт коју је фашизам узроковао, најтамније су странице у италијанској и европској историји", одговорио је председник ЕП.

То, међутим, није импресионирало његове противнике, пише Политико.

Удо Булман, лидер социјалиста у Европском парламенту, рекао да не може да поверује шта је Тајани рекао о Мусолинију.

"Како је председник ЕП пропустио да призна природу фашизма? Треба нам брзо разјашњење", написао је Булман на Твитеру а критикама су се ускоро придружиле и друге колеге из Парламента – Лин Бојлан из Ирске, Тонино Пицула из Хрватске.

Ово није први пут да је Тајани изазвао салве критика. Он је прошлог месеца назвао Истру и Далмацију италијанским.

"Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација", рекао је Тајани у говору поводом Дана сећања на жртве егзодуса из Истре, Ријеке и Далмације.

Хрватски европарламентарац Тонино Пицула сматра да ово нису "изловани инциденти".

"Недавно призивање да су Истра и Далмација италијански, није појединачна епизода, већ политичка платформа", сматра Пицула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара