Почела 55. Минхенска безбедносна конференција

У Минхену је отворена 55. Минхенска безбедносна конференција која ће у наредна три дана окупити бројне високе светске званичнике - 35 шефова држава и влада, међу којима је и председник Србије Александар Вучић, као и 50 министара спољних послова.

Главне теме овогодишњег скупа су трансатлантски односи, опасност од нове трке у наоружању, након повлачења Америке из споразума с Русијом о ракетама средњег домета, будућност Европске уније, али и јачање утицаја Кине и Русије у Европи, посебно на Балкану. 

Конференцију је отворио председавајући конференције Волфганг Ишингер који је поручио да је свет суочен са низом малих и великих криза, али и са епохалним променама.

Обучен у плаву дуксерицу са капуљачом у дезену заставе ЕУ на којој је, међутим, било само 11 од 12 жутих звездица, јер Велика Британија намерава 29. марта да иступи из ЕУ, Ишингер је у уводном обраћању поручио и да Европа мора да говори и делује јединствено. 

"Није довољно само седети и чекати док конфликти настављају да шкоде изгледима младих људи, будућих генерацијама широм света. И није довољно само седети и молити се да ћемо бити поштеђени најгорег", рекао је Ишингер.

Он је указао да је потребна стратегија како би се избегао губитак способности да се утиче на светска питања.

"Радујем се викенду пуном важних разговора. Све безбедносне изазове којима ћемо се бавити овог викенда - од регионалних конфликта и трке у наоружању до климатских проемна и наднационалног организованог криминала прави човек", рекао је Ишингер.

Столтенберг о кинеском утицају 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да постоји све већа забринутост због повећања кинеских инвестиција у критичне инфраструктурне системе у земљама широм света и поручио да чланице Алијансе треба заједно да се позабаве тим питањем.

Столтенберг је на састанку светских лидера, високо позиционираних дипломата и одбрамбених званичника рекао да је интересовање Кине за уносне уговоре за обезбеђивање нове супербрзе мобилне мреже, такозване 5Г мреже, узрок забринутости многих савезника, пренео је АП.

"Морамо боље да разумемо величину и обим кинеског утицаја, шта то значи за нашу безбедност, и морамо да то решимо заједно", поручио је Столтенберг на Минхенској безбедносној конференцији.

У уводној дискусији учествовали су министри одбране Немачке и Велике Британије Урсула фон дер Лајен и Гевин Вилијамсон.

Вучић је већ током поподнева имао више билатералних састанака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи