Ријад негира да од Тајланда захтева изручење младе Саудијке

Амбасада Саудијске Арабије у Тајланду негирала је наводе да званични Ријад захтева изручење младе Саудијке Рахаф Мухамед ел Кунун, која је затражила азил од тајландских власти, објављено је на званичном Твитер налогу амбасаде. У међувремену, њен отац и брат стигли су у Бангкок.

Осамнаестогодишња Саудијка је, како преноси Ројтерс, побегла од породице и забарикадирала се у хотелу у склопу аеродрома у Бангкоку како би спречила да је Тајланд изручи властима Саудијске Арабије. Касно синоћ, после посредовања Виског комесаријата за избеглице Уједињених нација (УНХЦР), добила је дозволу да напусти хотел.

Девојка која у суботу у тајландску престоницу стигла из Кувајта тврди да ће је породица убити уколико присилно буде враћена кући.

У међувремену, њени отац и брат су допутовали у Бангкок и затражили да се виде са њом.

Међутим, шеф тајландске имиграционе службе Сурчате Хакпан каже да ће за евентуални сусрет са Рахаф морати да добију одобрење УНХЦР-а.

УНХЦР је саопштио да истражује случај младе Саудијке, а покренули су се и активисти за заштиту људских права, који су забринути због будућих корака тајландских и саудијских власти.

"То што је њен отац стигао у Тајланд јесте разлог за забринутост. Не знам шта ће да уради, али ће покушати да открије где се налази и да је узнемирава или да то затражи од саудијске амбасаде", упозорио је Фил Робертсон из Хјуман рајтс воча.

Захтеви да се одобри азил у Аустралији или Великој Британији

Рахаф Мухамед ел Кунун ће остати у хотелу у Бангкоку док УНХЦР не заврши процедуру додељивања избегличког статуса, који би јој омогућио да тражи азил у трећој земљи. Тај процес би могао да потраје неколико дана.

Представник УНХЦР-а у Тајланду Ђузепе де Вичентис захвалио је тајландским властима што нису Рахаф послали кући против њене воље.

Случај младе Саудијке поново је скренуо пажњу на строга саудијска друштвена правила која жене стављају у подређен положај.

Активисти, али и посланици у Аустралији и Великој Британији, затражили су од власти својих земаља да јој одобре азил.

Влада у Канбери је од УНХЦР-а и тајландских власти затражила да у што краћем року обраде Рахафин захтев за добијање избегличког статуса, како би размотрили могућност да јој одобре такозвану хуманитарну визу.

За то време, једна Британка је покренула онлајн петицију којом се од министра спољних послова Џеремија Ханта тражи да Рахафи одобри азил и изда јој привремени пасош како би могла да отпутује из Тајланда.

Само неколико сати после покретања иницијативе, петицију је потписало више хиљада људи. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи