"Мала Меркел" на челу ЦДУ

Досадашња генерална секретарка владајуће Демохришћанске уније Немачке (ЦДУ), Анегрет Крамп Каренбауер, наследила је немачку канцеларку Ангелу Меркел на месту лидера странке и биће кандидат за место канцелара на наредним парламентарним изборима.

Ангерет Крамп Каренбауер је на страначком скупу у Хамбургу изабрана већином гласова делегата.

Меркелова је лидер ЦДУ-а и канцелар Немачке од 2005. године, а у октобру је објавила да напушта позицију лидера странке и да не планира поново да се кандидује за канцелара.

За избор новог лидера ЦДУ-а била су потребна три круга гласања, а поред Крамп Каренбауерове кандидати су били Фридрих Мерц, који је ову странку већ једном водио од 2000. до 2002. године, када га је Меркелова "збацила" са те позиције, као и Јенс Шпан, критичар Меркелове, који је у марту постао немачки министар здравља.

У другом кругу гласања Крамп Каренбауерова победила је са 517 гласова, а Мерц је добио 482 гласа.

У првом кругу Крамп Каренбауерова већ је освојила највећи број гласова, и то 450 од 999 предатих.

Њен противкандидат Мерц освојио је 392, а трећи кандидат, који је испао у првом кругу, Јенс Шпан добио је свега 157 гласова.

У свом обраћању делегатима, пре гласања, Крамп Каренбауерова је позвала странку на више храбрости и самопоуздања за изазове у будућности.

ЦДУ, према њеним речима, мора имати више храбрости и мање да "трчкара за онима који кукају" те треба храбро и да корача курсом будућности.

Такође је истакла да ЦДУ мора да се ангажује и у области дигитализације, да се залаже за снажну и доследну државу, као и да преузме одговорност за опште добро.

ЦДУ мора да развија идеје које би фасцинирале људе и из тога црпе снагу, а не зато што напада политичке противнике, нагласила је она.

Крамп Каренбауерова, позната и по надимку АКК, јесте савезница Меркелове, па се сматра да је најближа центристичким ставовима канцеларке.

Критичари су је називали "малом Меркел" или "Меркел два", али посматрачи наводе да између ове две жене постоје јасне разлике. 

Чак је и она сама, како Би-Би-Си преноси, одговарала да нема ништа "мало" код ње, те да има одраслу децу и политичку каријеру иза себе. 

Недељник Шпигл оцењује да она представља континуитет и показује извесне сличности са Меркеловом.  

Недавно је 56-годишња Каренбауерова покушала пажљиво да направи разлику између себе и Меркелове, али уз исказано поштовање, рекавши да је имала "врло живахне разговоре" са канцеларком о разним темама.

Искуство је стекла водећи регионалну владу у савезној немачкој држави Сарланд.

Крамп Каренбауерова је рођена у Сарској области у католичкој породици са шесторо деце. Отац јој је био учитељ, а мајка домаћица. Студирала је политичке и правне науке. Удата је и има троје деце.  

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 07. дец 2018, 18:05)
anonymous [нерегистровани]

Komentar

Nadam se da ce da vodi stranku isto onako kako je i Merkel vodila.