Студенти уз "жуте прслуке", Макрон уз полицију

Студенти и радници Хитне помоћи придружили су се у Паризу антивладиним протестима и подржали "жуте прслуке". Председник Макрон састао се са полицијом и дао им подршку. Од кад су почели протести 17. новембра, погинуле су три особе а стотине је повређено.

Студенти незадовољни реформама образовног система придружили су се масовним протестима у Паризу и блокирали више од стотину средњих школа широм Француске, наводи АП.

На десетине кола Хитне помоћи блокирало је мост који води ка националној скупштини, а припадници полиције стајали су да би их спречили да се приближе згради парламента. 

То је био најновији у низу протеста против владе француског председника Емануела Макрона.

Током дана Макрон се састао с полицајцима, "дуго разговарао с њима" у једној станици на истоку Париза и дао им своју подршку.

Како је рекао, дошао је да им пружи подршку поводом дана "насиља без преседана", преноси АП.

У међувремену се француски премијер Едуар Филип састао са политичким ривалима у покушају да смањи бес грађана након насилних немира који су погодили Париз, пренео је АП.

Филип ће сутра примити представнике покрета "жути прслуци", а после тих састанака и расправе у парламенту, објавиће које ће мере предузети како се не би поновили насилни протести који се не памте у Паризу у последњих пола века.  

Макрон, који се вратио са самита Г-20 у Аргентини, одржао је јуче хитну седницу о безбедонсти и влада није искључила могућност увођења ванредног стања.

Због ситуације у Француској, председник Европске комисије Жан Клод Јункер одложио је своју посету Паризу.    

У суботу је више од 130 особа повређено, а 412 је ухапшено током протеста у француској престоници.

У међувремену, синдикат ЦГТ позвао је на одржавање протеста широм Француске 14. децембра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи