Хаос на протестима у Паризу – сузавац, водени топови, аутомобили у пламену

Више од 110 особа, међу којима је 17 припадника полиције, повређено је у новом сукобу демонстраната и полиције у Паризу због повећања такси на гориво. Током протеста "жутих прслука", који се одржава трећи викенд заредом, ухапшено је 270 људи. На фотографијама и снимцима виде се запаљени аутомобили крај пута.

Француски премијер Едуар Филип је изјавио да су поједини демонстранти напали полицајце у ретко кад виђеном насиљу у центру Париза, преноси АП.

Сукоби су избили када је мања група демонстраната поставила барикаде насред улица у центру Париза и запалила гуме.

Агенције су пренеле да је полиција употребила сузавац против демонстраната који су покушали да пробију безбедносне кордоне на Јелисејским пољима.

Француски званичници страхују да присталице крајње деснице и левице покушавају да се инфилтрирају у покрет "жутих прслука" који протестују због повећања такси на гориво, преноси Ројтерс.

Полиција је сузавац употребила и против "жутих прслука" испред Трујумфалне капије. Демонстранти су каменицама засули полицију која је због тога устукнула, што су окупљени бурно поздравили, јавља АП.

Агенција наводи да је већина демонстраната мирно протестовала, али да су међу њима биле и групе људи са капуљачама које су испред Тријумфалне капије довуклe грађевински материјал, укључујући и даске, и све су то запалилe.

Полиција је тада употребила водени топ, а полиција за разбијање демонстрација сузавац.

Једна група демонстраната уклонила је баријере које штите Споменик незнаном јунаку из Првог светског рата да би, како преноси АП, позирали поред вечног пламена и певали националну химну. Ту групу је полиција успела да растера.

Затворене су робне куће у центру Париза "Галери Лафајет" и "Прентан", јавља Ројтерс позивајући се на портапролке ове две робне куће.

Неименовани очевидац је такође овој агенцији рекао да ватрогасци гасе пожар у згради која је запаљена близу Јелисејских поља.

Заменик француског министра унутрашњих послова Лоран Нуњес је изјавио да се око 3.000, како је рекао, изгредника налази око авеније на Јелисејским пољима и да је у Паризу распоређено 5.000 полицајаца.

Париска полиција је саопштила да је до поднева ухапшена најмање 81 особа.

"Жути прслуци" су за данас позвали на нове демонстрације и блокаде путева широм Француске, укључујући и престоницу, где су прошлог викенда протести постали насилни.

У јутарњим сатима на Јелисејским пољима, где је и председничка палата, окупило се на стотине људи, а аутомобилима је забрањен прилаз авенији.

Састанак француског премијера Едуара Филипа и представника демонстраната који већ недељама протестују због повећања такси на гориво, није јуче уродио плодом пошто су неки представници "жутих прслука" напустили разговоре.

Они су рекли да добијају претње и тражили су да се разговори преносе уживо на телевизији, што је влада одбила.

Протестима возача против повећања пореза на гориво придружили су се фармери, службеници, пензионери и други у "жутим прслуцима" – покрету који сада укључује широк спектар грађана који протестују због високих трошкова живота.

Њихова листа захтева обухвата смањење пореза, стварање скупштине грађана, државних субвенција како би се помогло компанијама да повећају запошљавање, веће пензије и већу националну минималну плату.

Сам премијер рекао је да је разговор са преосталим демонстрантима био користан и да су његова врата отворена ако "жути прслуци" изаберу представнике.

Филип је, због насиља на улицама француске престонице, одлучио да сутра не путује у Пољску на самит о климатским променама. Уместо њега тамо ће отићи министар екологије.

Макрон: Насиље нема никакве везе с мирним исказивањем гнева

Француски председник Емануел Макрон са самита Г-20 у Буенос Ајресу поручује да данашњи талас насиља и вандализма у Паризу ни на који начин не може оправдати и да нема никакве везе са мирним испољавањем легитимног гнева.

"Ништа не оправдава нападе на безбедносне снаге, пљачкање продавница, паљење јавних или приватних зграда, претње пролазницима и новинарима или уништавање Тријумфалне капије", рекао је Макрон.

Они који чине насиље, истакао је француски председник, само желе да шире хаос, преноси Ројтерс.

"Они изневеравају циљеве за које тврде да стреме ка њима. Биће идентификовани и позвани на одговорност пред судом због својих поступака. Увек ћу поштовати протесте, али никада нећу прихватити насиље", поручио је председник Француске, преносе медији.

Макрон је рекао да ће сазвати састанак високих министара чим се врати у Париз сутра ујутро, како би разговарали о томе како одговорити на насиље.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се