Макрон тражи нове разговоре са "жутим прслуцима"

Француски председник Емануел Макрон затражио је од премијера Едуарда Филипа да се састане с лидерима највећих политичких странака и представницима Покрета "жути прслуци" који су организовали протесте због повећања цена горива, како би размотрили могућности за излазак из садашње кризе.

Макрон је истовремено од министра унутрашњих послова Кристофа Кастанера затражио да размисли о "изменама" безбедносних процедура, у циљу обуздавања актуелних протеста, преноси АП.

То је наведено у саопштењу из председничког кабинета, објављеног након хитног састанка у председничкој палати, на којем се разговарало о протестима у Паризу.

Планови за састанак премијера и представника "жутих прслука" прошле недеље нису реализовани након што је одбијен њихво захтев да се разговор преноси уживо.

Париска полиција саопштила је вечерас да су у протестима одржаним у суботу у Паризу, повређене 133 особе, међу којима 23 полицијска службеника.

Шеф париске полиције Мишел Делпеш изјавио је да су неки полицајци протесте описали као "насиље без преседана", као и да су неки учесници користили чекиће, алатке за вртларство, вијке, камење и друга средства, преноси АП.

Како се наводи, у протестима су учествовали и крајње десничарски и левичарски активисти, као и присталице покрета "Жути прслуци".

Како је рекао, пожари су потпаљени у шест зграда и подигнуто је више од 130 импровизираних барикада, а запаљено је 112 возила.
Рариски тужилац Реми Хајц изјавио је да је 378 особа задржано у притвору, а да је међу њима 33 малолетника.

Раније данас француски председник Емануел Макрон обишао је Тријумфалну капију на којој су исписани графити током протеста, као и оближњу авенију на којој су се демонстранти јуче сукобили с полицијом.

Иако се спекулисало, француски председник Емануел Макрон на данашњем састанку са премијером и надлежним министрима ипак није разматрао увођење ванредног стања. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи