Ступило на снагу ратно стање у Украјини

Од јутрос је у пограничним областима Украјине ступило на снагу ратно стање у трајању од 30 дана. Украјински председник Петро Порошенко упозорава на могућност свеопштег рата са Русијом.

Ратно стање је на основу одлуке парламента у Кијеву, Врховне раде, ступило у 10 од 27 украјинских региона који се сматрају најподложнијим евентуалном руском нападу.

Председник Петро Порошенко рекао је у интервјуу за агенцију Ројтерс да је тражио телефонски разговор са руским колегом Владимиром Путином, али да није било одговора руске стране па је немачку канцеларку Ангелу Меркел замолио да ургира код руског председника да та земља одмах ослободи заробљене украјинске морнаре и бродове.

Наставићемо да се боримо да се то оствари, поручио је украјински лидер.

"После инцидента у Азовском мору, морали смо да обезбедимо то да украјинске оружане снаге могу да одбију напад у случају свеопште руске копнене инвазије. Руски тенкови се још нису повукли, и даље су на украјинско-руској граници. Желим да сви схвате да ово није забава или некаква игра, Украјина је под претњом свеопштег рата са Русијом", рекао је Порошенко.

Док се амерички Стејт департмент залаже за јачање притиска на Москву, у вези с тим апелује на америчке савезнике у Европи, председник Доналд Трамп у интервјуу за Вашингтон пост поручује да ће пре одлуке о састанку са Путином у Аргентини сачекати пун извештај свог националног безбедносног тима.

"Можда се нећу састати са Путимом. Не допада ми се руско агресивно понашање према Украјини, уопште", рекао је Трамп.

У међувремену је Кремљ саопштио да Вашингтон није обавестио Москву да је састанак председника Русије и САД отказан и да су припреме за тај сусрет и даље у току.

Портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт каже да нису потпуно примењене санкције.

"Многе владе увеле су санкције Русији због њених акција на Криму, и у Украјини. Све те санкције нису у потпуности примењене. Очекујемо да европске земље раде више на томе", истакла је Науертова.

Москва је саопштила да је погранична стража запленила украјинске бродове јер су прекршили важеће прописе о кретању са подручја Црног ка Азовском мору, кроз Керчки пролаз, да су илегално прешли руску државну границу и извели опасне маневре.

Суд на Криму је одредио 60-дневни притвор за 15 притворених украјинских морнара.

Порука коју Порошенко жели да Трамп лично пренесе Путину

Украјински председник Петро Порошенко има поруку за руског председника Владимира Путина коју жели да му лично пренесе председник САД Доналд Трамп на предстојећем самиту Г-20 у Аргентини.

"Молим вас, изађите из Украјине, господине Путин", гласи порука Порошенка који је то рекао у интервјуу за Ен-Би-Си Њуз.

Украјинска војска је спремна да брани земљу, рекао је Порошенко, наводећи да рачуна на обећања САД о подршци Украјини.

"Рачунам на САД. Рачунам на амерички народ", казао је Порошенко.

Порошенко је поручио да ће Украјина пружити отпор ако дође до рата и да ће Руси "платити високу цену" ако нападну Украјину.

"Борићемо се за нашу слободу, за нашу демократију, за нашу земљу", навео је Порошенко.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво