Нови протести због цена горива у Паризу, најмање 20 повређених

Најмање 20 особа, укључујући и четири полицајца, је повређено у сукобу између полиције и учесника протеста против повећања пореза на гориво у Паризу.

Полиција је саопштила да је десетине демонстранта ухапшено због гађања полицајаца, преноси АП.

Демонстранти су полицију гађали камењем и другим предметима, а полиција је одговорила употребом сузавца и водених топова.

Париска полиција је сузавцем и воденим топовима растеравала демонстранте који су покушали да дођу до Јелисејских поља, гневни због политике француског председника Емануела Макрона.

Полиција је у покушају да заустави демонстранте, у појединим тренуцима учеснике тукла пендрецима.

Учесници протеста спалили су велике шперплоче и други материјал на сред неколико улица у центру Париза, што је изазвало велике облаке дима.

Раније данас, париска полиција је саопштила да су међу окупљеним демонстантима уочене "ризичне групе" и да су инциденти везани за присуство, у прочељу колоне, "стотина чланова ултрадеснице који узнемиравају снаге реда".

Демонстратни тврде да ће доћи до "грађанског рата", али да су на то спремни, као и да влада покушава "да им отме све", преноси АП.

Неки од демоснтраната певали су националну химну, док су други носили транспаренте с позивима Макрону да поднесе оставку и са порукама "гнева Француске", међу којима је и порука "Смрт порезима".

Безбедносне снаге су уочи протеста биле забринуте да би крајње левичарски и крајње десничарски екстремисти могли да се инфилтрирају међу демонстранте, као и припадници банди из предграђа и такозвани "блек-блокс" – екстремистичке протестне снаге.

Поводом данашњих протеста због повећања цена горива и пореза генерално, које демонстранти у флуоресцентним жутим прслуцима називају "другим чином" демонстрација одржаних пре недељу дана, француске власти су распоредиле 3.000 припадника безбедносних снага како би спречиле евентуалне нереде.

Француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастане оптужио је данас лидерку крајње деснице Марин ле Пен да подстиче нареде на протестима у Паризу тиме што подржава демонстранције на Јелисејским пољима, док је Министарство као место окупљања предложило Марсова поља.

Кастане је осудио "запаљиве поруке" крајње деснице, преносе француски медији.

Марин ле Пен, председница партије Национално окуплање, на Твитеру је јуче поставила питање "зашто француски народ не би могао да протестује на Јелисејским пољима, где се иначе одржавају многи други скупови - поводом дочека Нове године, прославе победа на спортским такмичењима...".

Кастане је данас повезао Ле Пенову с "коалицијом ултрадесничарских мрежа које желе да нападну институције и директно су одговорне за барикаде на Јелисејским пољима", где се налази председничка палата.

Марин ле Пен је брзо реаговала на његову изјаву, поручивши на Твитеру да "никада није позивала ни на какво насиље", а истовремено је оптужила владу да је крива за настале тензије и да од ње прави "жртвеног јарца".

Поред Париза, протести су одржани широм земље, осми дан за редом. Хиљаде полицајаца налази се на терену, а две особе су страдале 17. новембра у инцидентима везаним за протесте, подсећа АП.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара