Америка два дана уочи избора

Два дана остала су до избора у Америци на којима грађани бирају све чланове Представничког дома Конгреса, 33 сенатора и 36 гувернера. Велико интересовање за ове изборе влада у америчкој, али и светској јавности. Прогнозе показују да би Републиканци могли да задрже предност у Сенату а изгубе већину у Представничком дому. У изборну трку укључили су се и садашњи и бивши председник Доналд Трамп и Барак Обама.

Амерички председник обилази свакодневно по најмање две савезне државе и као главни адут истиче побољшану економску ситуацију – за шта заслуге, пре свега, приписује себи и републикнацима у Конгресу.

На руку му иду и најновији подаци да је у октобру у Сједињеним Државама отворено 250.000 нових радних места. Трамп такође подсећа да је испунио готово сва предизборна обећања.

"Под републиканским вођством Америка је поново поштована земља. Америка поново побеђује. Разлог зато је што смо коначно ставили Америку на прво место", рекао је амерички председник Доналд Трамп.

Са друге стране, демократе указују да је за две године владавине Трамп додатно поделио Америку и продубио расне и социјалане разлике. Бивши председник Барак Обама сматра да тако нешто није виђено у скоријој америчкој историји.

"Оно што нисмо видели, барем за мог живота, је приступ у којем особе на највишим позицијама у влади, особе за коју смо нашу децу учили да се угледају на њих, флагрантно, непрестано и бесрамно лажу. Једноставно говоре ствари које нису тачне и то настављају да раде", каже бивши председник САД Барак Обама.

Нико се не усуђују да прогнозира разултате избора, али вредно је поменути да је до сада поштом гласало 27 милиона бирача, седам милиона више него 2014. године.

Постоје озбиљне назнаке да би демократе могле да освоје већину у Представничког дому, али и да изгубе два места у Сенату чиме би се повећала премоћ Републиканаца на 52 према 48.

Шта би такав исход значио за следеће две године Трамповог мандатата тешко је рећи у овом тренутку, али се може очекивати да ће председник у том случају још чешће прибећи и до сада спорним председничким указима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво