Тродневна жалост на Криму после напада на колеџу

Број жртава јучерашњег масакра у колеџу у Керчу порастао је на 21, од чега је 11 малолетника. Повређено је 70 особа. Трагедија се води као масовно убиство, а не тероризам, на шта се првобитно сумњало. Лекари се и даље боре за живот неколико најтеже повређених. На Криму је проглашена тродневна жалост, а на улицама Керча је појачано присуство полиције.

На Криму је проглашена тродневна жалост након јучерашњег масакра у колеџу у Керчу на Криму.

Број жртава је порастао на 21, а повређено је 70 људи. Међу погинулима је 16 студената, од којих 11 малолетних, и пет запослених на факултету.

Министарка здравља Русије Вероника Скворцова је навела да су хоспитализоване 44 особе и да су задобиле "различит степен повреда", преноси Тас.

Скворцова је најавила да ће десеторо повређених хеликоптерима бити пребачено у болнице у Русији.

Власти се, како је истакла, припремају да пребаце повређене у неке од најбољих болница у Русији због хируршких захвата, преноси АП.

Локални званичник Диљавер Мелгазијев изјавио је за Тас да су све жртве идентификоване.

Случај се води као масовно убиство, а не тероризам

Као починилац напада идентификован је студент Владислав Росљаков (18). Он је прошао кроз зграду колеџа пуцајући на студенте пре него што се убио, преноси Ројтерс.

Власти су саопштиле да случај воде као масовно убиство, а не тероризам, на шта се првобитно сумњало.

Председник владе Крима Сергеј Аксјонов демантовао је да је нападач, 18-годишњи Владислав Росљаков био повезан са верским сектама.

Руски истражни комитет наводи да су сви убијени у нападу страдали од прострелних рана, иако је претходно било информација да се догодила експлозија бомбе ручне производње.

У међувремену је Ројтерс пренео да власти испитују могућност да ли је нападач имао саучесника.

Према речима портпарола руског Националног комитета за борбу против тероризма Валерија Кисељева, Росљакова је занимало прављење бомби кућне израде и о томе се хвалио пред блиским пријатељима.

Цео предњи зид политехничке школе је остао без прозора. Деца која су одмах схватила о чему се ради су појурила и први спасиоци на које су наишли су били православни свештеник и раднице које раде у погону за производњу колача.

Татјана Беспалова, власница фабрике колача, каже да су деца бежала у паници.

"Просто су летела. То никада нисам видела. Тако су брзо трчали од шока. Дечаци су истрчали крвави. Наши радници су отрчали и помагали тамо. Знали су шта се догађа јер су деца причала да су видела патроне и другу мртву децу у школи. Били су у шоку", прича Беспалова.

Према сведочанствима деце, Росљаков је првобитно активирао експлозију, а затим мирно сачекао у ходницима са пушком све оне који су покушали да побегну.

Росљаков је себи у једном од ходника одузео живот.

Хиљаде људи одаје почаст страдалима

Паљењем свећа, полагањем цвећа и остављањем играчака код места трагедије, хиљаде људи одаје почаст страдалима.

Појачано је присуство полиције у целом граду, али грађани кажу да је полиција јуче закаснила са интервенцијом, као и да здравствене службе нису дале свој максимум.

Људмила Глигоријевна, професорка биологије чијој је пријатељици рањена ћерка, каже да она сада лежи у болници.

"Mолим се за њен опоравак. Нико од нас не може ни да наслути шта се догодило у глави тог дечка па да почини овакав ужас", каже Глигоријевна.

После породице, најтеже је било вршњацима – другарима.

"Када смо сазнали шта се десило били смо у шоку и многи су плакали. Одмах смо позвали другарицу која је тада била у школи, али на срећу она није била повређена", прича Викторија.

Деца се више не осећају безбедно као некад.

"Када будем кренула у школу бићу опрезна. И нећу се осећати сигурно када су око мене људи које не познајем", каже Викторија.

Власти су најавиле да ће све јавне установе у којима бораве деца од сада имати обезбеђење од два полицајца или војника.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи