Напад у школи на Криму – 19 мртвих и 47 повређених

Деветнаест особа је погинуло, а 47 je повређенo у нападу у школи у кримском лучком граду Керчу, јавља РТ. Нападач идентификован као 18-годишњи студент који је после изазивања експлозије извршио самоубиство. Руски истражни комитет наводи да се напад у школи третира као масовно убиство, а не као терористички акт како је раније оцењено. На Криму проглашена тродневна жалост.

21.30 – Осумњичени за пуцњаву и експлозију није повезан ни са каквом верском сектом, рекао је новинарима званичник Крима. 

18.45 – Број мртвих порастао на 19, саопштило је Министарство здравља Русије. 

17.45 – Деактивирана друга експлозивна направа која је пронађена међу личним стварима осумњиченог за напад, преноси Ројтерс

16.00 – Руски истражни комитет напомиње да је повређено 47 људи. На Криму проглашена тродневна жалост. 

14.45 – Према последњим подацима, настрадало је 18 особа, међу којима и нападач који је извршио самоубиство. Верује се да је било више нападача, преноси Ројтерс

14.30 – Руски истражни комитет наводи да се напад у школи третира као масовно убиство, а не као терористички акт, преноси РТ. 

14.10 – Бомба са металним предметима била је постављена у кафетерији, саопштио је Руски истраживачки комитет.

14.00 – Погинуло је 13 особа, а 50 је рањено. Међу жртвама је највише тинејџера, саопштава руски истражни комитет.

13.50 – Из Националне гарде Русије тврде да је у питању терористички напад.

12.20Тас јавља да је повређено 70 особа. Истражује се узрок експлозије.

Снажна експлозија потресла је у поподневним сатима Политехничку школу у Керчу, у источном делу Крима. 

Руско Министарство здравља наводи да је број жртава порастао на 19. Руски истражни комитет навео је раније данас да је погинуло најмање 18 особа, укључујући и нападача, а да је 47 рањено. Тас је претходно јавио да је 70 повређених.

Експлозију је изазвао ученик те школе Владислав Росљаков, који је потом извршио самоубиство, рекао је званичник Сергеј Аксјонов.

"Осумњичени нападач се убио. Он је био ученик на четвртој години колеџа. Његово тело нађено је у библиотеци на другом спрату", рекао је Аксјонов, пренела је агенција Тас

Руски медији о Росљакову наводе да је колеџ уписао 2015, а да је 8. септембра добио дозволу за оружје, као и да је неколико дана пре напада купио већу количину муниције. 

Истражни комитет напомиње да су сигурносне камере снимиле нападача како улази на колеџ са пушком и пуца на студенте. 

Руски истражни комитет наводи да се напад у школи ипак третира као убиство, а не као терористички акт како је раније оцењено. Додаје да су сви који су настрадали преминули услед рана од ватреног оружја.

"За сада имамо потврду о 17 жртава. Први поглед на тела убијених показује да су умрли од рана од ватреног оружја. Младић који је дошао у школу непосредно пре инцидента са пушком, идентификован је. То је 18-годишњи ученик Владислав Росљаков. Његово тело је нађено са прострелном раном", навела је раније данас портпаролка Руског истражног комитета Светлана Петренко.

Већина рањених је повређена опиљцима метала из импровизоване бомбе и четворо је у озбиљном стању. Из предострожности, евакуисане су и све школе на Криму. 

Будући да је Крим добро чувано полуострво око којег се споре Украјина и Русија на почетку су сви били уверени да је експлодирао гас, што се често дешава у земљама бившег Совјетског савеза.

На тероризам се помислило тек после изјаве декана школе да је група наоружаних људи упала и бацила бомбу. У близини Керча је новосаграђени мост који спаја Русију са Кримом, што је додатно подстакло гласине о тероризму. Изјаве очевидаца су биле конфузне.

Након почетних информација да је узрок експлозије гас, агенција РИА Новости, позивајући се на изворе из руског Националног комитета за борбу против тероризма, пренела је да је у школи била подметнута ручно направљена експлозивна направа.

То је потврдио и први заменик директора Националне гарде Русије Сергеј Меликов и додао да се ради о терористичком нападу.

Деканка Политехничке школе Олга Гребењикова изјавила је да је нападач с пушком упао у школу, активирао експлозивну направу и почео да пуца у сваког кога је видео, након чега је пуцао у себе, преноси Ројтерс.

Како је рекла, тела страдалих ученика се налазе свуда у школи, а међу убијенима је и особље школе. 

Руски председник Владимир Путин наредио је руским министарствима здравља и ванредних ситуација као и другим службама да предузму све неопходне мере како би обезбедили помоћ повређенима, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Како је рекао, наређено је да повређени буду пребачени у водеће здравствене установе у Москви и другим градовима у Русији уколико је неопходно, преноси Тас.

Председник Русије каже да се истражују мотиви напада на школу.  

"Изразио бих саучешће породицама убијених и наду да ће се рањени ускоро опоравити. Учинићемо све да се то деси. Већ сада је јасно да је почињен злочин. Мотиви и верзије ове трагедије се тренутно темељно истражују, о чему ћемо обавестити јавност", истиче Путин.

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин упутио је телеграм саучешћа министру одбране Руске Федерације Сергеју Шојгуу поводом напада у Керчу.

"Поштовани колега, примите најдубље изразе саучешћа свих припадника Војске Србије и знајте да је свака рана Вашег народа наша рана и свако убијено дете наше је дете", наводи се у телеграму. 

На место несреће војска је упутила око 200 војника и десетак возила и хеликоптера како би помогли службама за ванредне ситуације. Руско Министарство за ванредне ситуације послало је неколико хеликоптера и транспортни авион "иљушин 76" са психолозима и спасиоцима.

На Криму је проглашена тродневна жалост.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи