Кремљ: Бринемо због покушаја шизме у православној цркви

Дмитриј Песков је рекао да је Кремљ веома забринут због планова за предузимање корака који би могли да поделе хришћански православни свет.

Кремљ је саопштио да ће политички и дипломатски бранити Русе и људе који говоре руским језиком у Украјини од било какве илегалне активности, преноси Ројтерс.

Британска агенција наводи да је објава стигла у тренутку историјског украјинског одвајања од Руске православне цркве.

Наводи се да је портпарол Дмитриј Песков рекао новинарима да је Кремљ дубоко забринут због покушаја шизме (раскола) у православној цркви.

"Ми смо упознати са чврстом и доследном реакцијом Руске православне цркве на те одлуке, које су донете јуче у Константинопољу (седишту Васељенске патријаршије у Истанбулу). Рекли смо више пута да смо веома забринути због планова за предузимање корака који би могли да поделе хришћански православни свет", рекао је Песков, преноси Тас.

Наводи се да је портпарол Кремља додао да "руске световне власти не могу да се мешају у међуцрквени дијалог, никада то нису чиниле и нити ће у будућности чинити".

Васељенска патријаршија најавила је да ће признати аутокефалност (самосталност) украјинске православне цркве, односно њену независност од Московске патријаршије.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 12. окт 2018, 21:34) - Воронцов [нерегистровани]

@@ РЕ. Држава

Управо то и пише да држава мора водити бригу о миру као одговор на питање зашто се држава меша у црквене послове. Свака озбиљна држава биће забринута због било каквих подела у друштву које производе нетрпељивости из којих могу произићи и отворени сукоби.

(петак, 12. окт 2018, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

Re drzava

Ko cini drzavu. Gradjani. Ko sacinjava crkvu. Isti ti gradjani Radi se o dve razlicite ustanove ciju strukturu sacinjavaju jedni te isti gradjani. Ovde mozemo govoriti samo o crkvenoj i o drzavnoj vlasti ali ne mozemo deliti drzavu i crkvu jer su jedni te isti gradjani istovremeno u sastavu i drzave i crkve Prema tome gospodin Peskov je potpuno u pravu jer crkva deluje u okviru drzave i zato drzava ima i moralno i ustavno pravo da stiti interese svojih gradjana

(петак, 12. окт 2018, 15:27) - anonymous [нерегистровани]

@РЕ : Држава

Pa Rusija upravo to i radi, brine o miru ili mislite da podele unutar Pravoslavnog sveta vode ka miru? Smeta Vam to sto Rusija upozorava da ovo moze da dovede do raskola u pravoslavnom svetu, a ne smeta vam kada Stejt Department pozdravi odluke Vaseljenske Patrijarsije o davanju autokefalnosti ukrajinskoj crkvi. Mislim gde je tu logika. I verski ratovi su vodjeni u Zapadnoj Evropi, ako pogledate kako su poceli ti verski sukobi nije tesko zakljuciti da danasnja situacija u pravoslavnom svetu po mnogo cemu podseca na period pred izbijanje verskih sukoba u Zapadnoj Evropi. Kad se sve sabere i oduzme, nije tesko zakljuciti kome odgovara ovakva situacija u Pravoslavnom svetu...

(петак, 12. окт 2018, 15:07) - Воронцов [нерегистровани]

РЕ : Држава

Држава мора бринути пре свега о миру. А религијске заваде могу довести и до сукоба, чак и грађанског рата. Зар Европа није пример где су се водили дуготрајни ратови управо из верских разлога.

(петак, 12. окт 2018, 14:50) - anonymous [нерегистровани]

@Drzava

Pa valjda i drzava ima pravo da kaze sta misli o crkvenim pitanjima. Ili mislite da svi drugi mogu da se bave crvkenim pitanjima, samo Rusi ne. Inace za vasu informaciju, Ameicki predsednik polaze zakletvu tako sto stavi ruku na Bibliju ali Vama to ocigledno ne smeta, jer se ne radi o Rusima...

(петак, 12. окт 2018, 14:43) - anonymous [нерегистровани]

Drzava

Cek cek, portparol PARLAMENTA brine za crkvu?? Zar Rusija nije sekularna drzava gde se crkva brine sama o sebi?