Шта ће Трамп следеће недеље поручити у УН?

Откада је прошле године амерички председник Доналд Трамп имао свој деби у Уједињеним нацијама промовишући политику "Америка на првом месту", напустио је нуклеарни споразум са Ираном, Савет за људска права УН и напао неке од најближих савезника САД, наводи "Ројтерс".

Наредне недеље у УН Трамп планира да пошаље поруку да жели да заштити суверенитет САД пред светским лидерима, од којих су поједини забринути због америчке посвећености мултикултурализму, која је водила УН од краја Другог светског рата.

"Не каже се да мултикултурализам не може да функционише. Али се каже да је суверенитет приоритет изнад свега", изјавила је амбасадорка САД у УН Ники Хејли предвиђајући Трампово обраћање на годишњој седници генералне скупштине УН.

"Све ове ствари које смо ми доживљавали као обавезујуће за САД су ствари у којима не желимо да учествујемо", додала је она помињући Париски споразум о климатским променама из кога је Трамп изашао 2017, као и глобалне разговоре и миграционом спразуму који је Вашингтон напустио и пре него што је почео.

Прошле године САД су напустиле и Унеско, смањиле финансирање агенције УН која помаже палестинске избеглице и изазвале трговински рат са Кином.

На самиту НАТО у јулу Трамп је запретио да ће САД отићи "својим путем" уколико чланице не потроше више на одбрану. 

Трамп је сада окружен ратоборнијим саветницима који виде свет његовим очима попут америчког државног секретара Мајка Помпеа и саветника Беле куће за националну безбедност Џона Болтона.

Хејлиjева је изјавила да ће Трамп "положити маркер" када је реч о страној помоћи САД.

"САД је великодушна, биће великодушна према онима који деле наше вредности, великодушна према онима који желе да раде са нама, а не према онима који покушавају да нас зауставе или кажу да мрзе Америку и контрапродуктивни су", навела је Хејлијева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво