Нетанјаху са Путином: Сирија је крива за обарање руског авиона

Израелски премијер понудио је руском председнику "све неопходне информације" у вези са обарањем руског авиона Ил-20 сиријском ракетом, за које је Москва окривила Израел.

Бенјамин Нетанјаху разговарао је телефоном са Владимиром Путином о обарању руског извиђачког авиона, оцењујући да је кривица на Сирији, саопштила је канцеларија израелског премијера, пренео је Ројтерс.

Нетанјаху је понудио "све неопходне информације" потребне за истрагу у вези са обарањем "иљушина", у којем се налазило 15 особа.

Путин је претходно изјавио да је обарање авиона сиријском ракетом последица "сплета трагичних околности".

Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура позвао је Русију, Сирију и Израел "да се уздрже од војних акција".

Де Мистура је, у обраћању Савету безбедности УН на почетку састанка о Сирији, рекао да би нова војна акција "само погоршала већ сложену ситуацију", преноси АП.

Забринут је због војних активности у тренутку када је потенцијална обимна војна офанзива у последњем значајном побуњеничком упоришту у Идлибу спречена након што су Путин и Ердоган у постигли споразум о успостављању демилитаризоване зоне.

Изасланик УН је, такође, приметио да се разликују саопштења Русије, Сирије и Израела о обарању руског извиђачког авиона.

САД: Наћи политичко решење

Истовремено, амерички државни секретар Мајкл Помпео саопштио је да је обарање руског авиона сиријском ватром "несрећни" инцидент и подсетник да је потребно политичко решење за сукоб.

"Јучерашњи несрећни инцидент нас подсећа на потребу да пронађемо трајна, мирна и политичка решења за многе преклапајуће сукобе у региону, као и на опасност од трагичног лошег прорачуна на претрпаном сиријском попришту операција", наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Уз то, Помпео је позвао на окончање иранског "провокативног" транзита оружја кроз Сирију, за који је рекао да представља претњу по регион.

Министарство одбране Русије саопштило је раније данас да је авион Ил-20 оборен сиријском ракетом земља-ваздух изнад Средоземног мора, а да су израелски авиони "гурнули" руски авион на путању ракете, што Русија сматра "намерном провокацијом".

Спасиоци траже олупину, али, како преноси АП, не очекују да пронађу преживеле.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи