САД: Русија ће бити одговорна за кризу у Идлибу

Пентагон је саопштио да ће Русија сносити одговорност за хуманитарну кризу која ће уследити у Сирији ако сиријска војска, уз подршку Москве, нападне северозападну провинцију Идлиб.

Ерик Пејхон, портпарол Пентагона, рекао је да су САД и њихови савезници забринути због погубних последица ако сиријски председник Башар ел Асад, уз подршку Русије и Ирана, покрене офанзиву на Идлиб, последње велико упориште побуњеника у Сирији, преноси АП.

САД доводе у питање континуирано присуство више од десетак руских војних бродова у Средоземном мору, у близини Сирије.

Према речима Пејхона, ти бродови морају да оперишу безбедно и да се придржавају међународног права.

Снаге сиријске владе окупљају трупе надомак Идлиба, док Русија и Сирија недељама изводе ваздушне нападе на тај сиријски град, наводи америчка агенција.

Анкара је позвала на примирје, али Русија и Иран су одбацили тај план, додаје АП.

Опсерваторија: Појачање турској војсци у Идлибу

Турска је послала војно појачање својим снагама у Идлибу, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

Конвој је ушао са прелаза Кфар Лусин у северни део Идлиба према 12 турских посматрачких тачака које окружују Идлиб.

На видео-снимку који су направили активисти Опсерваторије виде се наоружана возила и тенкови који се крећу на путу у Идлибу.

Истовремено, турски министар одбране Хулуси Акар изјавио да Анкара још покушава да са Русијом и Ираном спречи хуманитарну трагедију у случају офанзиве сиријске владе.

Акар је изјавио да би војна операција у густо насељеној побуњеничкој енклави довела то подручје до трагедије.

"Радимо са Русијом, Ираном и другим савезницима да бисмо донели мир и стабилност и зауставили хуманитарну трагедију", рекао је Акар, јавила је Анадолија, пренео је АП.

Турска је послала стотине својих војника на 12 посматрачких тачака које окружују Идлиб након споразума о деескалацији који је постигнут са Русијом и Ираном прошле године, на основу којег је Анкара заштитник те провинције.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво