Преминуо Џон Мекејн

Амерички републикански сенатор Џон Мекејн, који је након ратног заробљеништва у Вијетнаму остварио 35-годишњу политичку каријеру у Вашингтону, преминуо је у 81. години након што се годину дана борио са раком мозга.

Мекејну је 2017. године дијагностикован агресивни облик рака мозга, а пре неколико дана на своје инсистирање прекинуо је лечење.

Глас Америке наводи да је Мекејн рођен 29. августа 1936. године у америчкој поморској бази у зони Панамског канала – америчкој територији у то време.

Син и унук адмирала, Мекејн је био пилот током рата у Вијетнаму. Након што му је 1967. године оборен авион, провео је више од пет година у заробљеништву.

У затвору је често био мучен, због чега је имао трајне физичке последице, а две године је провео у самици. У Сенату је био жесток противник сурових метода испитивања осумњичених за тероризам.

Изабран је за конгресмена 1982. године, после више од две деценије службе у морнарици, а за сенатора 1986. У Вијетнам се враћао и као сенатор и радио на томе да посмртни остаци америчких војника страдалих у тој земљи буду враћени кући.

Мекејн је шест пута изабран за представника Аризоне у америчком Сенату, а два пута се неуспешно кандидовао на изборима за председника САД.

Барак Обама, који је као демократски кандидат поразио Мекејна 2008, изјавио је да су њих двојица делили осећај верности америчким идеалима. Џорџ Буш Млађи, који је победио Мекејна у трци за републиканску председничку номинацију 2000. године, назвао је бившег политичког ривала "човеком дубоких убеђења и патриотом највишег реда".

АП оцењује да је Мекејн, са својим напраситим осмехом и одлучношћу пилота борбеног авиона, до самог краја представљао неустрашиви и отворени глас у вези са политичким питањима, као и да је био непопустљив у одбрани демократских вредности и непоколебљив у критикама на рачун председника САД Доналда Трампа.

Наводи се да је Трамп упутио "најдубље саучешће и поштовање" Мекејновој породици.

Када је реч о његовој политици према Западном Балкану остаће упамћен по томе да је активно подржавао албански сепаратистички покрет на Косову и Метохији, такође се снажно се залагао за бомбардовање Србије 1999. године.

Бројне контроверзе пратиле су политичку каријеру утицајног америчког сенатора из Аризоне.

Џон Мекејн дугогодишњи лобиста Албанско-америчке грађанске лиге, која је финансијски спонзорисала његову председничку кампању.

Међу првима је јавно подржао једнострано проглашење "независности" Косова, сматрајући да је то "једино решење".

Наводи се да се у последњем интервјуу за српски сервис Гласа Америке у априлу 2017. године Мекејн, између осталог, заложио за већи ангажман САД на Балкану.

Породици преминулог сенатора Џона Мекејна саучешће су упутили председник Црне Горе Мило Ђукановић, косовски председник Хашим Тачи и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

АП наводи да се очекује да ће Мекејн током наредне недеље бити сахрањен на гробљу америчке Ратне морнарице у Анаполису у Мериленду, а сахрани би требало да присуствује и Буш Млађи. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво