Хапшење због напада на Мадура, признања из "Покрета отпора"

Ситуација у Венецуели се после покушаја атентата на председника Николаса Мадура не смирује. Шеф државе оптужио је опозиционе посланике за повезаност са нападом и затражио објашњење од администрација у Боготи и Вашингтону. Осим тога, ухапшени су један опозициони посланик и његова сестра – лидер студената. Бивши локални полицијски званичник и опозициони активиста Салваторе Лукезе признао је да је учествовао у организацији атентата на Мадура.

Николас Мадуро се преко телевизије обратио нацији четири дана после напада експлозивним дроновима. Рекао је да изјаве неких од шесторице осумњичених и ухапшених указују на главног кривца, Хулија Борхеса, опозиционог лидера који живи у егзилу у Колумбији.

Биће предложено да се тим особама, које су и посланици, одузме имунитет од судског гоњења.

"Један од лидера опозиције је Реквесенс. Он је међу највећим психопатама у редовима опозиције јер је пре више од годину дана позвао америчку војску да изведе инвазију и окупира Венецуелу", рекао је Мадуро.

Мадуро је такође затражио и одговоре од Колумбије и Америке.

"Желим детаљна објашњења од администрација Сједињених Америчких Држава и Колумбије, да нам се доставе имена саучесника и директно одговорних људи који живе на Флориди. Верујем да амерички председник Доналд Трамп у доброј вери неће дозволити да се на америчкој територији кује завера за атентат на цивилне и војне лидере у земљи попут Венецуеле", поручио је Мадуро.

Бивши локални полицијски званичник и антивладин активиста, Салваторе Лукезе, по професији адвокат, признао је умешаност у покушај убиства Мадура. Организовао је тај напад заједно са асоцијацијом антивладиних милитаната који су у Венецуели познати као ''Покрет отпора".

"Ми смо организовали ту заверу, потпуно свесно. То желим јавно да кажем. Имали смо циљ али у датом тренутку нисмо могли да га 100 посто остваримо. Оцењујемо га као успешан покушај", рекао је Лукезе.

Бразилске власти су поново отвориле копнене граничне прелазе са Венецуелом, дан после затварања. То је наредио локални суд. Граница је била затворена на захтев федералног судије. Преко тих прелаза више стотина Венецуеланаца стиже свакодневно у Бразил.

У Боготи је дошло до смене на месту председника. Ишчекује се како ће се нови председник Иван Дуке, који је положио заклетву, поставити према венецуеланским властима.

Дуке je положио заклетву као најмлађи председник Колумбије, обећавши "корекције" мировног споразума са левичарским побуњеницима, као и борбу против других оружаних група.

Сада се суочава са задатком примене историјског споразума са Револуционарним оружаним снагама Колумбије којим је окончан полувековни сукоб. 

Његовог претходника Хуана Мануела Сантоса, Мадуро је оптужио да је одговоран за атентат, а те оптужбе је званична Колумбија оценила као неосноване.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара