Николас Мадуро преживео напад дроновима

Званичници у Венецуели су саопштили да је експлодирало неколико дронова током говора председника те земље Николаса Мадура који је преношен на телевизији. Мадуро је неповређен. Седам војника је повређено. Одговорност за напад преузела је мало позната група "Национални покрет војника у мајцама".

Министар за комуникације Хорхе Родригез рекао је да је покушан атентат на Мадура и да је седам војника повређено, преноси Би-Би-Си.

Два дрона су експлодирала у непосредној близини места са којег се Мадуро обраћао на једном војном скупу у Каракасу, преносе агенције.

Мадуро је говорио на догађају на којем се виде постројени војници испред њега. У једном тренутку, у телевизијском преносу се види како он и његови сарадници гледају ка горе.

Десетине војника у том тренутку почеле су да трче а пренос је прекинут.

Председник Венецуеле је рекао да је преживео напад "захваљујући Богу, народу и оружаним снагама" и окривио Колумбију и америчку државу Флориду, где живе бројни становници Венецуеле у егзилу за "десничарску заверу да га убију".

За напад је оптужио колумбијског председника Хуана Мануела Сантоса и тамошње десничаре за покушај атентата.

"Све указује на то да десничари, венецуелански ултрадесничари, заједно са колумбијским ултрадесничарима, као и Хуан Мануел Сантос стоје иза овог покушаја убиства", рекао је Мадуро, преноси Тас.

Поручио је да има потпуно поверење у своју државу и њене оружане снаге.

"Бог ме штити, зато сам жив и ја побеђујем", рекао је Мадуро.

Према његовим речима, неколико организатора је ухваћено, али није открио детаље.

"Тај дрон је ишао на мене, али заштитио ме је штит љубави. Сигуран сам да ћу живети још много година", рекао је председник Венецуеле.

У обраћању нацији, Мадуро је рекао да се нада сарадњи са администрацијом америчког председника Доналда Трампа у расветљавању атентата.

Обећао је целовиту истрагу како би се ухватили одговорни за напад.

"Није битно ко ће пасти", рекао је Мадуро.

Одговорност за напад преузела је мало позната група "Национални покрет војника у мајцама".

Они су се огласили путем друштвених мрежа наводећи да су планирали да напад изврше дроновима, али су их снајперисти оборили.

"Демонстрирали смо да су рањиви. Нисмо успели данас, али то је само питање времена", написала је група основана 2014. године са циљем да уједини све венецуеланске "покрете отпора".

Државни тужилац Тарек Вилијам Саб изјавио је да мета атентата није био само Мадуро, већ цела војна команда која се у тренутку напада налазила на бини, преноси АП.

Како је рекао истрага је покренута, а више детаља биће објављено у понедељак.

"Налазимо се у таласу цивилног рата у Венецуели", рекао је Саб.

У мају, Мадуро је освојио нови шестогодишњи мандат, што су његови ривали покушали да оспоре позивајући се на бројне неправилности.

Колумбијска влада: Апсурдни наводи  

Влада Колумбије демантовала је његове наводе, назвавши Мадурове изјаве "бесмислицама".

"У име владе Колумбије, Министарство спољних послова одбацује оптужбе против председника Колумбије Хуана Мануела Сантоса које је изнео венецуелански председник Николас Мадуро. Оптужбе да лидер Колумбије сноси одговорност за наводни напад на председника Венецуеле су неосноване и апсурдне", саопштено је из Министарства спољних послова Колумбије.

Министарство је истакло да је за Мадура постала уобичајена пракса да оптужи Колумбију у свакој ситуацији, преноси Тас.

"Захтевамо поштовање према председнику Хуан Мануелу Сантосу, за владу и народ Колумбије", поручено је из колумбијског Министарства.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво