Лавров Помпеу: Оптужбе фабриковане, ослободите Бутину што пре

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров разговарао је са америчким државним секретаром Мајком Помпеом и рекао му да се ухапшена Рускиња Марија Бутина налази у притвору на основу "фабрикованих оптужби" те да би требало да буде ослобођена.

Лавров је то казао у телефонском разговору са Помпеом који је имао за циљ побољшање билатералних односа две државе у светлу самита који се у понедељак догодио у Хелсинкију, саопштило је Министарство спољних послова Русије, преноси Ројтерс.

Марија Бутина (29), активистикиња за право на ношење оружја, ухапшена је 15. јула по подне, а суочава се са оптужбама у САД за заверу ради спровођења активности у интересу стране државе.

Амерички судија је у среду за Бутину одредио притвор до суђења, након што је тужилаштво изнело сумњу да је она повезана са руском обавештајном службом и да би могла да побегне из САД.

Бутина је оптужена да је радила са високорангираним руским званичником и два неидентификована америчка држављанина на покушају да инфилтрира организацију за право на оружје у САД и да утиче на спољну политику Америке према Русији.

Лавров је рекао да су дела америчких власти које су ухапсиле Бутину "заснована на фабрикованим оптужбама", неприхватљива и позвао на њено ослобађање што пре.

Британска агенција наводи да је поред тога Лавров са Помпеом разговарао о начинима за побољшање билатералних односа на "основама за подједнаку и обострану добит" као и о могућности улагања заједничких напора у побољшање хуманитарне ситуације у Сирији као и о "изазовима" денуклеаризације Корејског полуострва.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво