Најмање 100 мртвих у поплавама у Јапану

Рекордне кише погодиле југозападне делове Јапана, изазивајући поплаве и клизишта. Најмање 100 особа је погинуло, а више од 60 се води као нестало. Око 5,9 милиона грађана у 19 округа је присиљено да напусти домове.

Јапанска метеоролошка агенција упозорила је грађане на клизишта, одроне и поплаве, преноси агенција Кјодо.

Како се наводи, велики број људи је заглављен у својим домовима због поплава, а уништено је на стотине кућа.

Јапански премијер Шинзо Абе, који је отказао све планиране обавезе у иностранству, изјавио је на састанку јединице за ванредне ситуације да је одлучено да се број спасилаца повећа на 73.000.

Најтеже је погођен округ Окајама, где је око 1.000 особа било заглављено на крововима својих поплављених кућа и они су уз помоћ чамаца и хеликоптера спасавани.

Министарство пољопривреде, инфраструктуре и саобраћаја ангажовало је мобилну механизацију за испумпавање воде, међутим, процењује се да ће бити потребно најмање две недеље да се вода у потпуности испумпа из најугроженијих подручја.

Оштећени су и бројни путеви, а прекинут је и железнички саобраћај.

Невременом су погођене и компаније "Мазда", "Тојота" и "Панасоник" које су обуставиле производњу у својим фабрикама због безбедности запослених и оштећених прилазних путева.

Невреме које је погодило Јапан је најгоре од 1976. године.

Председник Србије Александар Вучић упутио је писмо саучешћа јапанском цару Акихиту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи