Ројтерс: Лидери ЕУ обавезаће се на смањење миграција

Лидери земаља ЕУ које су прве на удару миграција, обавезаће се у недељу, 24. јуна, да појачају напоре да се смањи долазак миграната у Европу и ограничи кретање оних који су затражили азил, наводи се у нацрту заједничког саопштења у који је Ројтерс имао увид.

Како је раније објавила агенција АПА, ванредни састанак ЕУ са циљем проналажења европског решења за избегличко питање биће одржан у недељу у Бриселу.

"Одлучни смо да постигнемо напредак у даљем смањењу броја нелегалних долазака у Европску унију, нарочито уз помоћ средстава за јачање заштите спољне границе, заједничких, усклађених процедура за азил и интензивне сарадње са транзитним земљама као и земљама порекла", наводи се у тексту, за који Ројтерс напомиње да још има времена да буде промењен.

У тексту се напомиње да се примећује снажна потреба да се илегални мигранти и тражиоци азила спрече да незаконито прелазе унутрашње границе и да надлежне државе чланице обезбеде "брзе реадмисије".

Како је раније објављено, седам држава ће се у недељу састати у Бриселу са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером на тему илегалне миграције, јачање "Даблинског споразума" и улоге Фронтекса.

На састанку ће бити немачка канцеларка Ангела Меркел и шефови држава и влада Италије, Француске, Шпаније, Грчке, Бугарске и Аустрије.

Овај ванредни састанак представља припрему за Самит ЕУ који је заказан за 28. и 29. јун.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво