Конте: Надам се Русији поново у Г7 што је пре могуће

Премијер Италије Ђузепе Конте рекао је да се нада да ће Г7 прихватити назад Русију што је пре могуће, додајући да Италија ипак не тражи моментално укидање санкција Москви.

"Италија сматра да је важно имати дијалог са Русијом, али то не значи да се систем санкција може укинути преко ноћи. Систем санкција је повезан са Споразумом из Минска, који још увек није у потпуности примењен", рекао је Конте новинарима на маргинама самита Г7 у Канади, преноси Ројтерс.

С друге стране, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров нагласио да Москва никада није затражила да јој се дозволи повратак у Г8 (групу осам најразвијених држава света).

Тас преноси да је Лавров то казао руском телевизијском Каналу 1, коментаришући сугестију председника САД Доналда Трампа да Русију треба поново примити.

"Када су наши западни партнери одлучили да се врате на формат Г7, ми смо прихватили њихову одлуку и од тада радимо на другим платформама. Чланови Шангајске организације за сарадњу, БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) и Г20 деле наш приступ", нагласио је Лавров.

Лавров је додао да "ултиматуми нису довољни за Г20, тамо је потребно договорити се".

"Група 20 је механизам за постизање консензуса. Верујем да је то платформа која највише обећава када је у питању будућност", поручио је Лавров.

"Представници земаља Европске уније сложили су се јуче на самиту Групе 7 да још нису испуњени услови да се Русија врати у групу", рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел на маргинама самита Г7 који се одржава у канадској покрајини Квебек, пренео је Ројтерс.

Русија је 1997. године приступила Г7, чиме је формат групе промењен на Г8, али је због украјинске кризе и припајања Крима 2014. године суспендована из чланства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво