Ким за самит са Трампом и прекид непријатељстава са САД

Севернокорејски вођа Ким Џонг Ун потврдио је посвећеност "потпуној" денуклеаризацији Корејског полуострва и планираном састанку са председником САД Доналдом Трампом, изјавио је јужнокорејски председник Мун Џае Ин који се у суботу неочекивано састао са Кимом.

Мун је након другог састанка са Кимом за последња два месеца, на конференцији за медије у Сеулу изјавио да су се њих двојица сложили да могући самит Северна Кореја – САД, планиран за 12. јун, "мора да буде успешно одржан", преноси Ројтерс.

Председник Јужне Кореје је Киму пренео Трампову "чврсту вољу" за окончањем непријатељског односа са Северном Корејом и развијањем билатералне привредне сарадње.

Ројтерс преноси да је неименовани високи јужноокорејски званичник такође изјавио да Северна и Јужна Кореја разговарају о могућем залогу који би САД дале Пјонгјангу да неће вршити агресију и почетку разговора о мировном споразуму, пре одржавања самита Кима и Трампа.

"Како би самит Северна Кореја – САД био успешан, ми истражујемо начине да на радном нивоу уклонимо забринутост у погледу безбедности коју има Северна Кореја. То укључује оконачање непријатељских односа, међусобни залог да неће бити агресије и покретање разговора о мировном споразуму који би заменио тренутно примирје", рекао је овај званичник.

Он је додао и да "две Кореје воде разговоре и о трипартитној декларацији о оконачању Корејског рата који је трајао од 1950. до 1953. године, али још нема било каквог договора о одржавању трипартитног самита".

Трамп: Разматрамо 12. јун и Сингапур 

Председник САД Доналд Трамп изјавио је да и даље разматра одржавање самита са севернокорејским вођом Ким Џонг Уном 12. јуна у Сингапуру и додао да разговори у вези с тим напредују веома добропреноси Ројтерс.

"Иде веома добро у вези са самитом са Северном Корејом. Напредује фино. Тако да разматрамо 12. јун и Сингапур. То се није променило. Тако да ћемо видети шта ће се десити", рекао је синоћ Трамп у Белој кући.

Ким је на јучерашњем изненадном састанку са председником Јужне Кореје Мун Џае Ином изјавио да има "чврсту жељу" да се одржи самит са САД 12. јуна у Сингапуру, саопштила је севернокорејска државна агенција КЦНА.

Ким и Мун су, како се наводи, водили детаљне разговоре, а договорили су се да одрже разговоре на високом нивоу 1. јуна, пренео је Ројтерс.

Ово је био други међукорејски самит у последња два месеца, а састанак је одржан нешто северније од тешко милитаризоване границе у поподневним сатима по локалном времену.

Мунов кабинет је објавио да су се састали ради размене мишљења како би се утро пут самиту Северне Кореје и САД.

Изгледи да ће се одржати самит између САД и Северне Кореје повећали су се након што је амерички председник Доналд Трамп рекао да Вашингтон има "веома продуктивне разговоре" са Пјонгјангом о томе да се, ипак, одржи самит 12. јуна у Сингапуру. 

Магазин Политико објавио је да се тим, који чине 30 званичника Беле куће и Стејт департмента, припрема за одлазак у Сингапур касније овог викенда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи