Састанак лидера Јужне и Северне Кореје, тема самит Ким-Трамп

Јужнокорејски председник и Мун Џае Ином састао се са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном како би разговарали о могућем предстојећем Кимовом самиту са председником САД Доналдом Трампом, саопштено је из Муновог кабинета.

Ројтерс наводи да је ово био други међукорејски самит у последња два месеца, а састанак је одржан нешто северније од тешко милитаризоване границе у поподневним сатима по локалном времену.

Мунов кабинет је објавио да су се састали ради размене мишљења како би се утро пут самиту Северне Кореје и САД.

Јужнокорејски званичници су навели да ће Мун сутра ујутру објавити шта је исход двочасовног састанка са Кимом.

У међувремену, изгледи да ће се одржати самит између САД и Северне Кореје повећали су се након што је амерички председник Доналд Трамп рекао да Вашингтон има "веома продуктивне разговоре" са Пјонгјангом о томе да се, ипак, одржи самит 12. јуна у Сингапуру.

"Имамо веома продуктивне разговоре са Северном Корејом о поновном заказивању самита који, ако се деси, вероватно ће бити у Сингапуру истог датума, 12. јуна, а ако буде неопходно, биће продужен", навео је Трамп на свом налогу на Твитеру.

Политико je објавио је да се тим, који чине 30 званичника Беле куће и Стејт департмента, припрема за одлазак у Сингапур касније овог викенда.

Ројтерс је раније ове недеље објавио да би тим требало да разговара о агенди и логистици самита са севернокорејским званичницима.

Делегацију укључују заменик шефа особља Беле куће Џозеф Хагин и замeник саветника за националну безбедност Мира Рикардел, рекли су амерички званичници, који су тражили да остану анонимни.

Трамп је раније наговестио да би се самит могао спасити, након што је поздравио саопштење Северне Кореје, које је било у духу помирења, и поручио да је отворен за разговоре.

Председник САД је претходно упутио писмо севернокорејском лидеру Ким Џонг Уну у којем га обавештава о својој одлуци да откаже сусрет са њим, који је био планиран за 12. јун у Сингапуру.

У писму, Трамп је навео да је Северна Кореја "изгубила велику шансу за трајни мир", али је истовремено истакао да је спреман за преговоре у будућности.

Јужна Кореја изразила је "опрезно олакшање" због оживљавања разговора о састанку Трампа и Кима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво