Родбина холандских жртава тужи Русију Стразбуру, траже одштету

Група од 270 холандских грађана, чланова породица погинулих у рушење малезијског авиона МХ17 изнад Украјине 2014, поднела је тужбу против Русије пред Европских судом за људска права у Стразбуру.

Како је известила холандска телевизија "Ајн Вандаг", позивајући се на адвоката тужилаштва Џерија Скинера, Холанђани су се придружили претходној тврдњи коју су изнела 33 рођака жртава из Аустралије, Малезије и Новог Зеланда.

Скинер, како се наводи, није прецизирао колика је сума за накнаду, али је нагласио да рођаци жртава имају право на милионе евра одштете.

Он се нада да ће овај случај не само надокнадити губитке у финансијском смислу, већ да ће бити "додатни притисак на Русију са циљем да се ојача сарадња током кривичне истраге о трагедији и изручењу осумњичених".

Адвокат је напоменуо и да je Европски суд за људска права једино место на ком појединци могу да поднесу тужбу против Русије, а како је телевизија навела, око 130 њих је појединачно поднело тужбу.

Истражитељи у међународној истрази о овој несрећи у четвртак су објавили да је малезијски авион МХ 17 оборен "бук" ракетом испаљеном из руске базе у Курску.

Како је прецизирано у закључку, ракету је испалила руска војна 53 противавионска бригада са седиштем у Курску у Русији.

Након тога су Холандија и Аустралија саопштиле да сматрају Русију одговорном за обарање авиона, а њима су се у томе придружиле и Европска унија и САД.

Руски председник Владимир Путин је одбацио те тврдње и казао да ракета која је оборила малезијски авион није припадала Русији, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков поручио да Русија није пуноправно учествовала у холандској истрази инцидента и да зато не може да верује у њене резултате.

"Понављам, нема ничега што би нам улило поверење у квалитет коначних закључака и то се неће ни догодити без нашег пуноправног учешћа у истрази", рекао је Путин одговарајући на питање да ли је ракета која је оборила малезијски "боинг" припадала Русији.

Авион је летео од Амстердама до Куала Лумпура када је оборен изнад источне Украјине 2014. године, а свих 298 путника и чланова посаде је погинуло.

На лету су били путници 30 националности, међу којима 196 Холанђана, 42 Малежанина и 27 Аустралијанаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи