Путин: Руска војска није оборила малезијски авион

Руски председник Владимир Путин поновио је да ракета која је оборила малезијски авион МХ-17 изнад Украјине 2014. године није припадала Русији. Наводи да је Москва спремна за дијалог са САД, али да у вези са предложеним самитом њега и америчког председника Доналад Трампа тренутно има пуно проблема.

Владимир Путин је на пленарној седници Међународног економског форума у Санкт Петербургу рекао да има неколико верзија, укључујући и ону према којој је ракета која је погодила малезијски авион украјинске армије, као и авион.

"Понављам, међутим, нема ничега што би нам улило поверење у квалитет коначних закључака и то се неће ни догодити без нашег пуноправног учешћа у истрази", рекао је Путин одговарајући на питање да ли је ракета која је оборила малезијски "боинг" припадала Русији.

Холандија је саопштила да сматра Русију одговорном за обарање малезијског авиона.

"Спремни смо за дијалог са Трампом" 

Владимир Путин је нагласио да је због нових проблема са Севрном Корејом, Ираном, као и због страха од нове трке у наоружању, неопходно одржати самит САД и Русије.

"Спремни смо за дијалог са Трампом. Међутим, за сада то не успева. Појављује се много проблема", поручио је председник Русије.

Он је похвалио Трампа на томе што је одржао своја предизборна обећања, али је нагласио да се не слаже са његовом одлуком да се повуче из нуклеарног споразума са Ираном.

Путин је рекао да Иран обавља своје међународне обавезе и да не ради ништа кажњиво.

Путин сматра да Трамп није изгубио по питању Ирана, већ да је можда на унутрашњем плану победио, али је нагласио да би укидање нуклеарног споразума са Ираном из 2015. године био велики губитак за Трампа.

Руски председник је изјавио да је неприхватљиво да САД примењују своја правила ван сопствених граница.

"То морамо да зауставимо, неприхватљиво је", рекао је Путин.

Додао је да ће Русија учинити све што може како у свету не би било нових претњи.

Односи са Трампом? Ни гори ни бољи, не дају му... 

Што се тиче наших односа са председником САД, они се нису ни погоршали нити поправили. Ми практично немамо никакав директан дијалог, што нас спречава у остварењу било каквог напретка руско-америчким односима", казао је Путин на састанку с уредницима водећих светских агенција на маргинама Форума у Санкт Петербургу.

Он је навео и да верује да Трампа држе подаље од поновног започињања нормалног дијалога са Москвом због, између осталог, наводног мешања Русије у председничке изборе у САД. 

"Председнику САД још није дозвољено, заправо му не пружају шансу да нормално гради односе са нама, изгледа из унутрашњополитичких обзира и правдајући то мешањем Русије у изборе у САД", рекао је Путин. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво