Меј: Спречити утицај Русије на Западном Балкану

Русија покушава да утиче на европске земље и земље Западног Балкана злоупотребом информација, сајбер нападима и пропагандом, сматра британска премијерка Тереза Меј.

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је у Скопљу да је важно да се спречи утицај Русије у Европи и у земљама Западног Балкана.

"Русија покушава да утиче на европске земље и земље Западног Балкана злоупотребом информација, сајбер нападима и пропагандом. Важно је да се ујединимо против Русије, а подршка Македоније и других земаља од великог је значаја за нас", рекла је Мејова, која је после Самита ЕУ - Западни Балкан у Софији допутовала у званичну посету Скопљу.

Британска премијерка је на заједничкој конференцији за новинаре с премијером Македоније Зораном Заевим истакла да ће на самиту у Лондону, као и на самиту у Софији, главна тема бити безбедност региона и руски утицај на њега, пренела је агенција Макфакс.

Додала је да Британија у потпуности подржава Македонију у решавању спора око имена са Грчком и додала да је брзо решење више него потребно.

"Сукоби из прошлости знају понекад да буду тешки и нерешиви, али једном за свагда морамо да се суочимо са њима. Уз добру вољу сви можемо да напредујемо", поручила је Мејова.

Додала је да је Британија донела одлуку да буде домаћин овогодишњег Самита о Западном Балкану у Лондону у јулу у оквиру Берлинског процеса у циљу подстицања позитивног раста, наводи МИА.

Према њеним речима, у фокусу предстојећег самита су побољшање економске стабилности, унапређење боље политичке сарадње и превазилажење питања наслеђа који проистичу из сукоба током протекле три деценије.

"Ваша земља је интегрални део Европе. И знамо да је снажан, стабилан и просперитетан регион Западног Балкана од користи за све европске земље. Наше пријатељство и наш однос ће наставити да се продубљују", поручила је Мејова.

Заев је рекао да данашња посета британске премијерке Македонији потврђује да Британија остаје посвећена и ангажована у напретку Западног Балкана и да ће се на самиту у Лондону поново потврдити позитивни инструменти сарадње на Западном Балкану у области економије, саобраћаја, безбедности и интеграције.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво