Ослобођени Американци стигли у САД, Трамп захвалио Киму

Војни авион у ком се налазе тројица Американаца које је ослободила Северна Кореја слетео је у војну базу у близини Вашингтона, а амерички председник Доналд Трамп, који их је дочекао, изјавио је да се САД захваљују севернокорејском лидеру.

"Желимо да захвалимо Ким Џон Уну. Заиста мислим да он жели нешто да уради", рекао је Трамп поздрављајући ослобођене Американце и додао да разговори његове делегације и севернокорејске владе "никада нису толико одмакли".

Трамп није желео да открије да ли ће лично разговарати са Кимом док трају припреме за њихов историјски сусрет који се очекује у наредним недељама, преноси АП.

Ројтерс наводи да је Трамп рекао да би потпуна денуклеаризација Корејског полуострва било његово највеће достигнуће на које би био највише поносан.

Упитан да ли се нада да ће једног дана отићи у Северну Кореју, Трамп је одговорио: "То би могло да се догоди".

Нагласио је да заиста мисли да Ким Џон Ун жели да Северну Кореју "уведе у стварни свет".

Амерички председник је истакао да је ово "посебна ноћ за ту тројицу заиста изузетних људи". 

Претходно су Трамп и прва дама Меланија ушли у авион да поздраве Ким Донг Чула, Ким Хак Сонга и Тонија Кима.

"Боинг Ц-40" слетео је у базу "Ендрјуз" у 2.42 сата по локалном времену, а испред летелице је развијена велика америчка застава између два ватрогасна возила.

Бивши притвореници ће бити пребачени у Национални војни медицински центар где ће бити додатно прегледани, саопштила је Бела кућа.

Они су ослобођени пре око 20 сати, приликом посете америчког државног секретара Мајка Помпеа Северној Кореји.

Ко су Американци које је ослободила Северна Кореја? 

АП је објавио профиле тројице Американаца наводећи да су ухапшени због наводних "субверзивних активности, шпијунаже и других непријатељских акција". 

У притвору је највише времена провео Ким Донг Чул, амерички држављанин, рођен у Јужној Кореји, који је ухапшен 2. октобра 2015. године.

Пре хапшења, Ким (64) је водио компанију у Специјалној економској зони Расон на североистоку Северне Кореје, наводе севернокорејски државни медији. 

Он је осуђен на 10 година затвора и принудни рад у априлу 2016. године због наводне субверзије друштвеног система Северне Кореје и шпијунаже.

Пре него што му је изречена казна, бивши грађанин Вирџиније јавно се извинио за клевету против севернокорејског руковоства, прикупљање и прослеђивање поверљивих информација Јужној Кореји и придруживање прљавој кампањи против стања људских права у Северној Кореји. 

У априлу 2017. године на аеродрому у Пјонгјангу ухапшен је и Тони Ким, познат и по свом корејском имену Ким Санг Дук, због, како је навела севернокорејска новинска агенција КЦНА, почињених "кривичних непријатељских дела у циљу преврата" у Северној Кореји. 

КЦНА, међутим, није навела каква је тачно кривична дела Ким наводно починио. 

Предавао је књиговодство на Универзитету науке и технологије у Пјонгјангу, једином универзитету у Северној Кореји који се финансира из приватних средстава.

Универзитет је негирао да његово задржавање у притвору има икакве везе с његовим радом у тој установи. 

Ким је претходно предавао корејски језик на једном универзитету у кинеском граду Јанђи.

Последњи је, 6. маја 2017, ухапшен Ким Хак Сонг, који је радио на развоју пољопривреде на експерименталној фарми којом је руководио Универзитет науке и техонологије у Пјонгјангу. 

Према наводима КЦНА, он је ухапшен због ангажовања у непријатељским акцијама против Северне Кореје, али није прецизирано о каквим акцијама је реч. 

КЦНА, такође, не наводи да ли је његов случај повезан с случајем Тонија Кима.

Универзитет је, такође, навео да задржавање у притвору Ким Хак Сонга није повезано с његовим радом у тој установи. 

АП напомиње да није познато да ли су Тони Ким и Ким Хак Сонг званично осуђени. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво